Iran tvrdi da je uspješno testirao krstareći projektil

Foto: yeowatzup/Flickr

Iran je u nedjelju, u jeku pojačanih napetosti sa SAD-om, objavio da je tijekom pomorskih vježbi u Hormuškom tjesnacu uspješno testirao krstareći projektil.

“Trećeg dana vježbi, iranska podmornica Ghadir uspješno je lansirala krstareći projektil”, izvijestila je službena novinska agencija IRNA.

SAD je u kolovozu prošle godine upozorio da je Iran testirao protubrodski projektil kratkog dometa.

Iran Trumpovu odluku nazvao nezakonitom i nepravednom, Berlin-Pariz-London žale zbog povlačenja

Ostale iranske podmornice, Tareq i Fateh, raspolažu s istim protubrodskim naoružanjem.

U trodnevnim vojnim vježbama na golemom području koje se proteže od tjesnaca Hormuz do Indijskog oceana sudjelovalo je više od 100 plovila. Iran je prošli mjesec također potvrdio da je u posljednja dva mjeseca pokuša u orbitu lansirati satelit, ali za sada bezuspješno.

Američki predsjednik Donald Trump prošlog je svibnja povukao SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom zbog “katastrofalnih nedostataka” u sporazumu te ponovo uveo sankcije Teheranu.

EU je odlučio sačuvati taj sporazum, a u nastojanju da privole SAD da ostane u njemu, želio je razgovarati o proširenju ugovora novim obvezama.Riječ je bila o četiri prijedloga: produljiti nadzor iranskih nuklearnih aktivnosti nakon 2025., uključiti u sporazum i nadzor iranskog programa balističkih projektila, te ograničiti iransko vojno sudjelovanje u regiji, u ratu u Siriji i Jemenu, no Teheran je to odbio.

Europska unija je već u više navrata izrazila zabrinutost zbog širenja iranskog raketnog programa, posebice programa balističkih projektila, no Teheran tvrdi da se radi o “sredstvima odvraćanja”.

Izvor: narod.hr/hina