Kakva su to tijela UN-a koja žele dekriminalizaciju seksa s maloljetnicima? Doznajemo detalje

UN
iStock

Kako smo nedavno pisali, dokument Ujedinjenih naroda (UN) objavljen na Međunarodni dan žena poziva na dekriminalizaciju seksa s maloljetnicima zajedno s prostitucijom, uporabom droga i pobačajem. Međunarodni odbor pravnika, UNAIDS i Ured visokog povjerenika za ljudska prava iznijeli su novi skup pravnih načela za usmjeravanje primjene međunarodnih ljudskih prava u kaznenom pravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UNAIDS djeluje u sklopu UN-a, a za sebe tvrdi da “predvodi globalne napore za okončanje AIDS-a kao prijetnje javnom zdravlju do 2030. godine u sklopu ciljeva održivog razvoja”. Iako navodi da mu je glavna svrha borba protiv AIDS-a, UNAIDS je “mobilizirao ulaganja za zdravu nacionalnu politiku koristeći dokaze, iskustvo i političko zagovaranje, izgradio zdravstvene i društvene sustave, uspostavio pravne okvire i oblikovao javno mnijenje prema stvaranju zdravih i otpornih društava”.

>UN preporučuje dekriminalizaciju seksa s maloljetnicima, prostitucije, droge i pobačaja

Tajništvo UNAIDS-a ima urede u 70 zemalja, a proračun mu je bio 140 milijuna dolara samo za 2018. godinu, dok mu je iste godine proračun za “Zajednički program za 2018.” iznosio 242 milijuna dolara.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

UNAIDS-ov odbor kosponzorskih organizacija čine izvršni direktor UNAIDS-a, Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za izbjeglice, Izvršni direktor Dječjeg fonda Ujedinjenih naroda, izvršni direktor Svjetskog programa za hranu (WFP), administrator Razvojnog programa Ujedinjenih naroda, izvršni direktor Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda, izvršni direktor Ureda Ujedinjenih naroda za droge i kriminal, izvršna direktorica UN Žena, glavni direktor Međunarodne organizacije rada, generalni direktor UNESCO-a, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije i predsjednik Svjetske banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoki povjerenik imao ključnu ulogu u stvaranju tzv. Marakeškog sporazuma

Kada je riječ o Uredu visokog povjerenika za ljudska prava (OHCHR), njega vodi Austrijanac Volker Türk, pravnik koji već 30 godina radi u UN-u, a vodio je UN-ov ogranak za izbjeglice – UNHCR, gdje je od 2015. do 2019. godine bio na mjestu zamjenika visokog povjerenika. Visoki povjerenik odgovara izravno glavnom tajniku UN-a te ga savjetuje o politici UN-a o ljudskim pravima, predstavlja ga na sastancima tijela za ljudska prava te obavlja posebne zadaće po njegovoj odluci.

>(VIDEO) Što je zapravo Marakeški sporazum na koji je Narod.hr upozoravao početkom 2018.

Türk je inače odigrao ključnu ulogu u razvoju Globalnog sporazuma o izbjeglicama, koji je poznatiji kao tzv. Marakeški sporazum koji je gotovo pa uklonio pravnu razliku između ilegalnih i legalnih migracija odnosno migranata. Može se čak i reći da je putem Globalnog sporazuma o izbjeglicama definiran uzak pojam ilegalnih migranata čime su ustvari globalne migracije stanovnika afričkog i azijskog kontinenta u Europu proglašene – legitimnima i očito legalnima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Seksualno zlostavljanje u UN-u i kritike zbog izmišljanja novih “ljudskih prava”

Vrijedi istaknuti da se UN više puta našao u fokusu javnosti zbog seksualnih skandala, a posebno se pamte nagli porast prostitucije u Kambodži, Mozambiku, Bosni i Hercegovini te Kosovu, nakon što su UN-ove mirovne snage stupile na teritorije tih zemalja.

>Dijanović: Hoće li pedofilija uskoro i u Hrvatskoj ‘prestati’ biti bolest?

Seksualno zlostavljanje u koje su bile uključene trupe Ujedinjenih naroda zabilježene su ranije i u Kongu, Kambodži, Haitiju, kao i u Obali Slonovače. Samo u 2019. godini osoblje UN-a je 175 puta optuženo za seksualno iskorištavanje i zlostavljanje.

>Nova klasifikacija: Seksualne devijacije više nisu poremećaji, nego stanja; donosimo vam analizu

UN je često i pod kritikama zbog svog djelovanja, a najznačajnija se odnosi na porast lažnih prava s obzirom na to da je organizacija nastala s ciljem priznavanja inherentnih sloboda, a sada se sve više pretvara u organizaciju koja kreira svoja vlastita “prava”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Međunarodni centar za istraživačko izvještavanje: Nemoguće je znati krajnje odredište milijardi eura koje EU troši na migracije

Neka od izmišljenih prava odnose se na promociju tzv. “seksualnih i reproduktivnih prava” što uključuje promociju pobačaja, dječje autonomije od roditelja, seksualne edukacije te negiranje religijskih sloboda.

UN se također posvetio promociji tzv. “seksualnih orijentacija i rodnog identiteta” čime je svoj fokus stavio na kreiranju vlastitih anti-diskriminacijskih zakona koje potom nameću državama članica.

O svemu tome je iscrpno izvještavala kršćanska neprofitna organizacija Saveza za obranu slobode (ADF International), koja se bori za vjerske slobode te svetosti života, braka i obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova organizacija pred sudom besplatno zastupa klijente te je do sada volonterski odradila 200 milijuna dolara vrijednih sati, a u fokusu joj je često djelovanje Ujedinjenih naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.