Pompeo: SAD se nada nastavku pregovora sa Sjevernom Korejom o denuklearizaciji

Foto: Fah

Sjedinjene Države se nadaju da će moći nastaviti pregovore o denuklearizaciji sa Sjevernom Korejom, izjavio je u petak američki državni tajnik Mike Pompeo nakon izvješća da je visoka dužnosnica u Pjongjangu rekla kako bi njezina zemlja mogla suspendirati pregovore.

Pompeo, koji je govorio na tiskovnoj konferenciji, također je kazao kako očekuje da će sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un ispuniti svoje obećanje, odnosno da neće nastaviti nuklearne i raketne pokuse.

“Nadamo se da možemo nastaviti konverzaciju, pregovore”, rekao je Pompeo novinarima dodajući da je zamjenica šefa sjevernokorejske diplomacije Choe Son Hui ostavila otvorenom mogućnost nastavka pregovora u svojoj izjavi.

Ona je kazala kako Sjeverna Koreja razmatra prekid pregovora oko svojeg nuklearnog programa sa Sjedinjenim Državama te da će možda razmotriti i odustajanje od moratorija na razvoj projektila i nuklearna testiranja ukoliko Washington ne napravi ustupke.

“Želja je administracije da nastavimo održavati razgovore o tome”, kazao je Pompeo.

Američki dužnosnici su izjavili da su otvoreni za razgovore nakon što je prošli mjesec prekinut drugi summit Kima i predsjednika Donalda Trumpa bez sporazuma.

Choe Son Hui optužila je američke dužnosnike za prekid pregovora u Vijetnamu. “Nemamo namjeru pokloniti se američkim zahtjevima u bilo kojem obliku, niti ćemo sudjelovati u pregovorima te vrste”, rekla je Choe za TASS u Pjongjangu.

Pompeo i savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton “stvorili su atmosferu neprijateljstva i nepovjerenja te su stoga opstruirali konstruktivne napore u pregovorima između vrhovnih vođa Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država”.

Kim će se uskoro obratiti javnosti oko svojeg stajališta o denuklearizaciji i pregovorima sa SAD-om te o daljnjim potezima Sjevera, dodala je Choe.

Choe je rekla kako je Washington odbacio zlatnu priliku na summitu te je upozorio da bi Kim mogao ponovno razmotriti moratorij na nuklearna testiranja i razvoj lansirnih rampi za projektile, objavio je AP.

“Želim naglasiti da će gangstersko ponašanje SAD-a postati opasno za pregovore”, rekla je Choe, no ipak je dodala: “Kemija između dvojice vođa je i dalje dobra i iznenađujuće sjajna.”

Izvor: narod.hr/hina