U Siriji zarobljen radikalni islamist iz BiH koji je prijetio smrću poglavaru Islamske zajednice

Foto: fah

Bosanskohercegovački državljanin Amir Selimović, koji je prijetio smrrću poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, zarobljen je na u srijedu na sjeveru Iraka gdje se borio kao pripadnik islamističkih terorističkih organizacija, objavio je u četvrtak portal “Dnevnog avaza”.

Trumpov kandidat za veleposlanika u Saudijskoj Arabiji kaže da je IS i dalje velika prijetnja

Selimović je bio među posljednim fanatičnim pripadnicima terorističke organizacije Islamska država koji su se o potpunom okruženju tjednima odupirali koalicijskim snagama utvrdivši se u selu Boghuz na granici Sirije i Iraka.

BiH razmatra mogući povratak najmanje tri žene s djecom iz tzv. Islamske države

Zarobljen je kada je s još nekoliko suboraca pokušao pobjeći iz sela.

Selimović je u BiH postao poznat nakon što je 2016. iz Sirije uputio video poruku Bošnjacima u kojoj im je zaprijetio kako će biti kažnjen smrću svaki među njima koji bi se usprotivio postupcima Islamske države.

Trump zahtijeva da EU preuzme 800 svojih državljana boraca ISIL-a uhvaćenih u Siriji: “Ne želimo vidjeti kako ISIl preplavljuje Europu’

Reisu Kavazoviću je pak izravno zaprijetio zbog akcije koju je tada povela Islamska zajednica kako bi se u BiH rasformirali “paradžemati”, ilegalne vjerske zajednice koje su formirali samozvani imami-propagatori radikalnog islamizma.

“Molim Allaha da reis-ul-ulemu u BiH Huseina Kavazovića i njegove sljedbenike …. zakoljem nasred Baščaršije”, izgovorio je Selimović u poruci objavljenoj na video kanalu YouTube uz istaknuto znakovlje Islamske države.

Selimović je do 2015. godine živio u selu Svojate kod Živinica, nedaleko od Tuzle. U Siriju je otišao sa suprugom i djetetom.

U svojoj je pruci ustvrdio kako je svoje dijete “iz pakla doveo u blagostanje” jer živi na teritoriju gdje vlada šerijat.

“Crknite od muke, mi znamo da će vladati šerijat cijelim svijetom. Ako se ne pokajete, radujte se svojoj propasti i narančastim kombinezonima”, poručio je Selimović Bošnjacima.

Nakon objave te poruke policijske agencije u BiH otvorile su istragu protiv Selimovića pa je izvjesno kako će on biti izvrgnut kaznenom postupku ukoliko bude izručen zemlji čiji je državljanin.

Izvor: narod.hr/hina