Za prevenciju bolesti i održavanje zdravlja, bobice svih boja zauzimaju vodeća mjesta.
Bobičasto voće (npr. borovnice, kupine, maline) ima iznimno povoljan učinak po zdravlje kroz njihove sposobnosti da djeluju protiv oštećenja, smanjuju i popravljaju oštećenja koja nastaju kao posljedica oksidativnog stresa i upale. Te moćne i prefine bobice također mogu pojačati detoksikaciju enzima, potpomažu stvaranje raznih faktora rasta, međustaničnu komunikaciju, pospješuju popravke nakon oksidativnog stresa i puno drugih stvari.
Naše tijelo posjeduje različite tipove stanica za obranu, među kojima su i moćni pripadnici interventnih postrojbi tzv. prirodne stanice ubojice (kodnog imena NK-cell). U daljnjem tekstu ćemo ih zvati NK-stanice. U zdravom organizmu imamo samo dvije milijarde tih moćnih vojnika koji cirkuliraju u našem krvotoku u bilo kojem trenutku, ali možemo dobiti pojačanje i dodatni rezervni sastav upotrebom npr. borovnica.
Stoga je napravljen pokus tako da su sportaši jeli oko 200 grama borovnica dnevno tijekom šest tjedana kako bi vidjeli mogu li borovnice smanjiti oksidativni stres od trčanja na duge staze. I doista, oksidativni stres je bio znatno niži uz borovnice nego bez njih.
Postoji i studija koja je pokazala značajno povećanje aktivnosti NK-stanica, zahvaljujući jednom egzotičnom začinu zgodnog imena kardamom (lat. Elettaria cardamomum). Vrijedno je zabilježiti da, kardamom sam po sebi, čak i pri najvišoj dozi, nije imao učinka na stanice raka. Ali, uz već prisutne NK-stanice kardamom je pojačao moć i efikasnost tih naših fantastičnih jedinica brzog djelovanja – NK-stanica.
Cijeli članak pročitajte na Krenizdravo.hr.