Klub roditelja “Sanus”: Izjednačiti uvjete liječenja za svu djecu oboljelu od malignih bolesti

Foto: fah

Izostanak Nacionalne strategije za borbu protiv zloćudnih bolesti, nedostatni uvjeti za djecu oboljelu od malignih bolesti s područja Slavonije i nedostatak rehabilitacijskog centra za djecu-maligne bolesnike neki su od problema na koje je upozorila predsjednica Kluba roditelja djece oboljelje i liječene od malignih bolesti “Sanus” Božena Anić na okruglom stolu održanom u srijedu.

Anić je istaknula da treba osnovati fond za liječenje djece oboljele od malignih bolesti, kako bi se takvoj djeci omogućila najbolja liječenja po svjetskim protokolima.

Okrugli stol “Zajednička suradnja roditeljskih udruga kroz partnerstvo sa čelnim institucijama sustava”, u povodu Međunarodnog i nacionalnog dana djeteta oboljelog od maligne bolesti, 15. veljače, okupio je roditelje i mlade liječene od malignih bolesti, koji su upozorili na brojne probleme, poput poteškoća s kojima se susreću u ostvarivanju prava na invalidninu.

Anić je upozorila da još nije zaživio osječki onkološki centar pa oboljela djeca iz Slavonije još uvijek moraju putovati u Zagreb “za sve moguće gluposti”.

Na skupu je istaknuto da djeca s malignim bolestima u većini slučajeva ostvaruju pravo na osobnu invalidninu za vrijeme liječenja i pet godina remisije.

Jedan od roditelja u većini slučajeva dobiva status roditelja njegovatelja, a ta se pitanja u centrima za socijalnu skrb rješavaju prioritetno na temelju mišljenja liječnika.

Najavljeno je i povećanje iznosa osobne invalidnine od 1. travnja s 1250 na 1500 kuna.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/mt