Konzumiranje ribe triput tjedno smanjuje rizik od razvoja raka crijeva

Foto: fah

Konzumiranje triju ili više obroka ribe tjedno smanjuje rizik od razvoja raka crijeva, rezultati su najnovijeg istraživanja britanskih znanstvenika koji smatraju da takav trend treba poticati u sklopu zdrave prehrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici sa Sveučilišta u Oxfordu i iz Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) istražili su prehrambene navike 476.160 ljudi koji su ispunili upitnike o tomu koliko često jedu određenu vrstu hrane, piše Independent.

Anketa je uključivala pojedinosti o konzumiranju ribe, a rezultati su pokazali da unos u organizam 359,1 grama bilo koje ribe triput tjedno smanjuje opasnost od razvoja raka crijeva za 12 posto u odnosu na konzumiranje samo 63,49 grama tjedno.

Istodobno je kod osoba koje tjedno jedu 123,9 g masne ribe, poput lososa i srdela, evidentiran 10 posto manji rizik od razvoja raka crijeva. Prosječnu porciju ribe čini oko 100 g.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživači napominju da se rezultati studije ne odnose na školjke.

Studija je objavljena u časopisu Clinical Gastroenterology and Hepatology, a financirao ju je Svjetski fond za istraživanje raka (WCRF) koji želi pridonijeti jačanju svijesti o važnosti prehrane u sprečavanju razvoja raku crijeva.

Dr. Marc Gunter, voditelj istraživanja iz IARC-a kazao je da rezultati pokazuju kako bi konzumaciju ribe trebalo poticati kao dio zdrave prehrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Anna Diaz Font, voditeljica odjela za financiranje istraživanja u WCRF-u kaže: “Ova velika studija potvrđuje dosadašnja saznanja po kojima je konzumiranje ribe vrlo zdravo te smanjuje rizik od razvoja raka crijeva”.

Pojasnila je da biološki razlozi takvog učinka nisu u potpunosti poznati no da su po jednoj teoriji “specifične masne kiseline, poznate kao omega-3, koje nalazimo gotovo isključivo u nekim vrstama ribe, zaslužne za ovaj protektivni učinak kroz njihova protuupalna svojstva.”

Lisa Wilde, direktorica odjela za istraživanja i vanjske poslove tvrtke Bowel Cancer UK, pozdravila je rezultate studije te pozvala na daljnja istraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Jednostavne promjene u načinu života mogu biti vrlo korisne pa i spasiti živote. Vrlo je važno u prehranu uključiti integralne žitarice, vlaknastu hranu i ribu, voditi računa o zdravoj tjelesnoj težini, baviti se umjerenom tjelovježbom, izbjegavati prerađene mesne proizvode i ograničiti unos crvenog mesa u organizam. Sve to čini veliku razliku za svakog pojedinca”, kazala je.

Rak crijeva po učestalosti je četvrti najčešći rak u Velikoj Britaniji te od svih karcinoma ima drugi najviši postotak smrtnosti pacijenata, podsjetila je Wilde.

Po podacima Registra za rak Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, rak debelog crijeva u našoj je zemlji drugi najčešći oblik raka u muškaraca (iza raka pluća) i u žena (iza raka dojke).

Rak debelog crijeva ili kolorektalni karcinom jedan je od najčešćih oblika zloćudnih oboljenja u svim razvijenim zemljama sa zabrinjavajućim trendom porasta učestalosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ukupnog broja dijagnosticiranih slučajeva raka u Hrvatskoj na ovu zloćudnu bolest otpada 15-16 posto slučajeva u muškaraca i 13-14 posto slučajeva u žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.