Savršena namirnica za zimu: Grije hladna stopala i ruke, olakšava kašalj, smanjuje bolove i umiruje želučane tegobe

Foto: Thinkstock

Đumbir je jedan od najčešće korištenih sastojaka u kućnim ljekarnama u Aziji, pogotovo Indiji, piše timesofindia.indiatimes.com, dok kod nas mnogi nisu upoznati s njegovim ljekovitim djelovanjem. To je sredstvo protiv nadimanja što ga čini savršenim začinom, a zima je idealno vrijeme da ga koristite. Pročitajte i kako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prirodno zagrijava tijelo

Đumbir sadrži spojeve poput gingerola i zingerona koji čuvaju toplinu tijela i pomažu u borbi protiv hlađenja ekstremiteta, tj. savršeni su “grijači” hladnih ruku i stopala.

Kako ga koristiti za zagrijavanje iznutra: Uzmite jednu žlicu narezana đumbira i stavite ga u dvije šalice kipuće vode na deset minuta. Nakon toga, dodajte nekoliko kapi meda i pijte najmanje dva ili tri puta na dan.

Opušta hladnije noge

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što smo već napomenuli, đumbir zagrijava tijelo te čini čuda upaljenim i hladnim stopalima.

Kako ga koristiti: U lavor kipuće vode dodati šaku kriški đumbira. Kad se počne hladiti, stavite noge u lavor na 15 minuta. Ponovite ovo najmanje dva puta dnevno i vaše noge će biti tople.

Olakšava kašalj i prehladu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ste se prehladili i kašljete, ovaj lijek će svakako olakšati vaše simptome. Napravite sirup za kašalj kod kuće pomoću đumbira i meda od kojeg ćete se zasigurno brzo oporaviti.

Kako ga koristiti: Uzmite žlicu meda i dodajte nekoliko kapi đumbira u njega. Možete ga i naribati. Treba dobro pomiješati i brzo popiti. Koristite ga barem dva do četiri puta dnevno za brz oporavak.

Smanjuje bolove i upalu

Zbog svojih upalnih svojstava, đumbir se smatra najboljim prirodnim lijekom protiv bolova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako ga koristiti: Dodajte đumbir u svoj dnevni obrok ili pripremite čaj od đumbira za smanjivanje bolova i upala.

Za pripremu čaja od đumbira, ogulite malo đumbira i kuhajte ga u vodi deset minuta. Dodajte sok od limete i meda po ukusu.

Umiruje želučane tegobe i ublažava bol u trbuhu

Ovaj začine učinkovito rješava bolove i druge želučane tegobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako ga koristiti: Ako jedete svega jedan gram svježe oguljenog đumbira dnevno, možete ublažiti bol u želucu, pa čak i želučane probleme. Đumbir se može dodati i kao začin u hranu. Također, možete izrezati svježi đumbir na male komade i posoliti ih. Kad god je to moguće, žvačite te komade.

Također, možete napraviti sok – pomiješajte dvije žličice đumbirova soka, žličicu soka od limuna i prstohvat kuhinjske soli. Pomiješajte smjesu i popijte je sa ili bez dodatka vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.