Đumbir je jedan od najčešće korištenih sastojaka u kućnim ljekarnama u Aziji, pogotovo Indiji, piše timesofindia.indiatimes.com, dok kod nas mnogi nisu upoznati s njegovim ljekovitim djelovanjem. To je sredstvo protiv nadimanja što ga čini savršenim začinom, a zima je idealno vrijeme da ga koristite. Pročitajte i kako.
Prirodno zagrijava tijelo
Đumbir sadrži spojeve poput gingerola i zingerona koji čuvaju toplinu tijela i pomažu u borbi protiv hlađenja ekstremiteta, tj. savršeni su “grijači” hladnih ruku i stopala.
Kako ga koristiti za zagrijavanje iznutra: Uzmite jednu žlicu narezana đumbira i stavite ga u dvije šalice kipuće vode na deset minuta. Nakon toga, dodajte nekoliko kapi meda i pijte najmanje dva ili tri puta na dan.
Opušta hladnije noge
Kao što smo već napomenuli, đumbir zagrijava tijelo te čini čuda upaljenim i hladnim stopalima.
Kako ga koristiti: U lavor kipuće vode dodati šaku kriški đumbira. Kad se počne hladiti, stavite noge u lavor na 15 minuta. Ponovite ovo najmanje dva puta dnevno i vaše noge će biti tople.
Olakšava kašalj i prehladu
Ako ste se prehladili i kašljete, ovaj lijek će svakako olakšati vaše simptome. Napravite sirup za kašalj kod kuće pomoću đumbira i meda od kojeg ćete se zasigurno brzo oporaviti.
Kako ga koristiti: Uzmite žlicu meda i dodajte nekoliko kapi đumbira u njega. Možete ga i naribati. Treba dobro pomiješati i brzo popiti. Koristite ga barem dva do četiri puta dnevno za brz oporavak.
Smanjuje bolove i upalu
Zbog svojih upalnih svojstava, đumbir se smatra najboljim prirodnim lijekom protiv bolova.
Kako ga koristiti: Dodajte đumbir u svoj dnevni obrok ili pripremite čaj od đumbira za smanjivanje bolova i upala.
Za pripremu čaja od đumbira, ogulite malo đumbira i kuhajte ga u vodi deset minuta. Dodajte sok od limete i meda po ukusu.
Umiruje želučane tegobe i ublažava bol u trbuhu
Ovaj začine učinkovito rješava bolove i druge želučane tegobe.
Kako ga koristiti: Ako jedete svega jedan gram svježe oguljenog đumbira dnevno, možete ublažiti bol u želucu, pa čak i želučane probleme. Đumbir se može dodati i kao začin u hranu. Također, možete izrezati svježi đumbir na male komade i posoliti ih. Kad god je to moguće, žvačite te komade.
Također, možete napraviti sok – pomiješajte dvije žličice đumbirova soka, žličicu soka od limuna i prstohvat kuhinjske soli. Pomiješajte smjesu i popijte je sa ili bez dodatka vode.
Tekst se nastavlja ispod oglasa