Statistika pokazuje: Homoseksualci u Hrvatskoj češće se zaraze HIV-om nego narkomani

Foto: Thinkstock

U Europi se 2017. godine virusom HIV-a zarazilo 160 tisuća ljudi, što je rekord u proteklih 10 godina.

Godišnje se u Hrvatskoj zabilježi 100 slučajeva. Kako bi oni koji su zaraženi bili što bolje prihvaćeni u društvu, započela je i kampanja Nemjerljivo=Nezarazno,piše RTL.

„Osobe koje žive s HIV-om i koje uzimaju lijekove postignu nemjerljivu razinu virusa u krvi i to ima koristi za njihovo zdravlje, žive dugo i postaju nezarazne“, kazao je voditelj kampanje N=N, Zoran Dominković.

Hrvatska prednjači po broju zaraženih putem homoseksualnih odnosa

Godišnje se bilježi 100 slučajeva u Hrvatskoj, dok je od pojavnosti bolesti u zemlji do današnjeg dana zaraženo 1.600 osoba. Ipak, epidemiološki podaci za prošlu godine ukazuju da je omjer muškaraca i žena najviši u Europi. Uz to, prednjačimo i po broju zaraženih putem homoseksualnog odnosa među muškarcima.

Za ukupno 1.390 zabilježena slučaja HIV-a/AIDS-a za koje ima podatak o putu prijenosa, raspodjela prema vjerojatnom putu prijenosa pokazuje da se najveći broj oboljelih zarazio nezaštićenim spolnim odnosom (90 %). Najčešći prijavljeni put prijenosa je spolni odnos između muškaraca (70 % svih slučajeva HIV-a/AIDS-a), dok je drugi najčešći put prijenosa spolni odnos između žene i muškarca (20 %). Udio zaraženih putem injektiranja droga je 5 %. Vertikalni prijenos (sa zaražene majke na dijete) čini 1 %, a primanje zaraženih krvnih preparata 0,1 % od ukupnog broja zabilježenih slučajeva zaraze HIV-om.

Od 106 slučaja HIV/AIDS u 2017. godini, kod 97 osobe (92 %) je vjerojatni put prijenosa bio muški homoseksualni odnos (u 2016: 96 od 116), a kod 8 osoba (8 %) heteroseksualni odnos (u 2016: 14 od 109), za jedan slučaj nije utvrđen put prijenosa,  izvijestio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

U Europi je zaraženo 160 tisuća ljudi, što je rekordan broj unazad 10 godina. Od toga je 130 tisuća novo zaraženih u Istočnoj Europi. U 70 posto slučajeva su u pitanju muškarci.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr