Svjetski dan zdravstvene zaštite

svjetski dan zdravstvene zaštite
Foto: Depositphotos

Donositi odluke o zdravstvenoj skrbi, razumjeti jasno što djeluje na poboljšanje zdravlja, kao i ono što ne djeluje ili može biti štetno, oduvijek je bilo vrlo važno. No, danas je možda važnije no ikad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srijedu 20. 10. 2021. obilježava se Svjetski dan zdravstvene zaštite utemeljene na dokazima (https://worldebhcday.org/2021-campaign). Sedam vodećih svjetskih organizacija usmjerenih ka promicanju medicine utemeljene na dokazima, među kojima je i Cochrane, priključilo se ovogodišnjoj kampanji čija je glavna tema Infodemija u pandemiji.

Cilj kampanje, koju podupire i Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organisation, WHO), je ukazati na važnost osiguravanja dostupnosti, transparentnosti i razumijevanja najboljih dokaza koji bi pomogli u donošenju ispravnih odluka s ciljem unaprjeđenja zdravlja i otklanjanju medicinskih problema.

Pandemija bolesti COVID-19 stvorila je veliki pritisak na zdravstvene sustave diljem svijeta i brzi odgovor globalne zajednice bio je ključan. Međutim, kao nikada prije, uz taj proces dogodila se i eksponencijalna proizvodnja raznih vrsta podataka koji su pridonijeli stvaranju globalne infodemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Infodemiju karakterizira pretjerana količina informacija i dezinformacija koje se poput požara šire svjetskim medijima i društvenim mrežama, izazivaju zbunjenost, a nerijetko i ponašanja koja mogu rezultirati nepovjerenjem u zdravstvene autoritete. Tih informacija često ima toliko da ih osoba u svakodnevnom životu ne može popratiti, integrirati i kritički procijeniti, a to je ponekad teško i samim znanstvenicima.

Borba protiv infodemije koja prati pandemiju COVIDA-19 rangirana je visoko na popisu globalnih zdravstvenih pitanja koja se tiču Svjetske zdravstvene organizacije danas, ali i u budućnosti.

Cochrane je odgovorio ovome pozivu osiguravajući transparentnost, razumljivost i dostupnost znanstvenih podataka kroz izradu sustavnih pregleda vezanih za teme COVID-19, jasnih i jednostavnih sažetaka relevantnih istraživanja te ažuriranjem njihovih nalaza, promičući tako znanstvenu pismenost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski Cochrane (HC) pridružio se i ove godine međunarodnoj kampanji i obilježit će ovogodišnji Dan zdravstvene skrbi utemeljene na dokazima aktivnim sudjelovanjem u medijskoj kampanji i promicanjem zdravstvene pismenosti. Naime, HC je dio međunarodnoga projekta pod nazivom Informed Health Choices čiji je cilj osnaživanje kritičkoga pristupa prema zdravstvenim tvrdnjama. HC će u ovogodišnjoj kampanji pripremiti i dijeliti edukativne materijale namijenjene djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, ali i općoj populaciji, svojevrsne vodiče za lakše razumijevanje zdravstvenih tvrdnji te odgovorno i samouvjereno odlučivanje o pitanjima koja se tiču zdravlja. Materijali su posebno prilagođeni različitim uzrastima.

Kritički pristup pozadini informacija o zdravlju važan je jer se može primijeniti i na druge aspekte života, a danas se smatra vještinom koju treba gajiti i razvijati.

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.