Danski ministar za migraciju priznao da je integracijska politika fijasko

Mattias Tesfaye
Foto: snimka zaslona

Nakon što je objavljeno novo izvješće o integraciji migranata u Danskoj, ministar za migraciju Mattiasa Tesfaye, koji je dosadašnju integraciju pridošlica proglasio fijaskom.

Prema izvješću, svega 17 posto žena iz Sirije je u pet godina našlo posao u Danskoj, dok je više od polovica muškaraca nezaposlena. Slične se brojke spominju za sve žene iz država s Bliskog Istoka.

“Nažalost, ne možemo si dopustiti da budemo iznenađeni. Kad slijedimo jednu te istu politiku integracije, tada također postižemo iste rezultate”, rekao je 39-godišnji Tesfaye za Kristeligt Dagblad.

“Općenito, znamo da imigracija s Bliskog Istoka znači integracijske zadatke. Također znamo da migranti s istoka – Tajlanda, Filipina i Kine – znatno bolje stoje u danskom društvu”, priznao je Tesfaye, i sam pridošlica iz Etiopije.

>Problemi s imigrantima u Danskoj: Vlada želi stati na kraj postojanju paralelnih društava

Danska socijaldemokratska vlada namjerava poduzeti nove mjere, pa namjerava ukinuti mogućnost da tek pridošle izbjeglica imaju pravo na socijalnu naknadu. Umjesto toga, morat će naći posao, a ako se pokažu da to nisu u mogućnosti, morat će sudjelovati u programu integracije 37 sati tjedno.

“Novost je da ćemo tražiti povratak kući. Izbjeglice se moraju vratiti kući kad u njihovoj domovini zavlada mir. Nadam se da će Sirijci biti prva skupina za koju privremeni boravak zaista znači privremeni boravak”, istaknuo je Tesfaye.

Prema njemu, mora se temeljiti na ideji da se neke skupine prilagode danskom društvu, dok druge nisu u mogućnosti to učiniti ni nakon nekoliko generacija. Stoga je, zaključio je, važno smanjiti priljev iz zemalja u kojima su problemi s integracijom najveći.

Migranti i njihovi potomci čine 800.000 ili gotovo 14 posto danskog ukupnog stanovništva od 5,8 milijuna.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Kristeligt Dagblad