Papa Franjo pozvao na mjesec molitve za Crkvu pogođenu skandalima

Foto: narod.hr

Katolici, njih 1,3 milijarde, trebali bi tijekom listopada pronaći vremena za svakodnevnu molitvu za Crkvu pogođenu skandalima, rekao je u subotu papa Franjo.

“Sveti Otac je odlučio pozvati vjernike diljem svijeta da tijekom mjeseca listopada posvećenog Mariji svaki dan mole krunicu”, piše u priopćenju Svete Stolice.

U molitvi upućenoj Djevici Mariji i svetom Mihaelu arkanđelu zaziva se “zaštita Crkve od Zla”, navodi se dalje u priopćenju i dodaje da će to pomoći Crkvi “da postane svjesnija svoje krivnje, pogrešaka i zlostavljanja počinjenih danas i u prošlosti te predana odlučnoj borbi kako to zlo ne bi prevladalo”.

Razdoblje molitve se podudara s općom biskupskom sinodom koja se održava od 3. do 28. listopada i na kojoj bi se trebalo raspravljati o nedavnim skandalima svećeničkog spolnog zlostavljanja i njegova prikrivanja.

Skandali su izbili u više zemalja, među kojima u Sjedinjenim Državama, Njemačkoj, Čileu i Nizozemskoj, što je Franjin pontifikat gurnulo u duboku krizu.

Papa Franjo se prošli mjesec sučelio s neviđenim pozivima na ostavku koje mu je uputio bivši nuncij Svete Stolice u SAD-u koji ga je optužio da je bivšeg kardinala osumnjičenog za spolno zlostavljanje zaštitio od kazne. Papa nije htio odgovoriti nadbiskupu Carlu Mariji Viganu.

Izvor: narod.hr