Stier: Tonino Picula nije u Europskom parlamentu SDP-ovac, kao što ni ja nisam HDZ-ovac

Zastupnici u Europskom parlamentu Davor Ivo Stier i Tonino Picula svoju suradnju kojom su podržali europsku budućnost BiH okarakterizirali su strateški važnim za Republiku Hrvatsku i Europsku uniju,a Stier je pojasnio da nije dobio primjedbe zbog suradnje s Piculom od čelnika HDZ-a. Tonino Picula je pak za svoj odnos s premijerom rekao da ako su postojale uske točke, javnost bi za to već doznala.

„Ja nisam dobio nikakve primjedbe zbog suradnje s Piculom, ovo jest politika Hrvatske demokratske zajednice – afirmacija europske perspektive Bosne i Hercegovine, ravnopravnog položaja hrvatskog naroda u BiH“, ocijenio je Stier te dodao „u Europskome parlamentu naša skupina jest najjača, ali nemamo ni apsolutnu većinu, moramo s drugima raditi da bi dobili većinu u Europskom parlamentu – to smo i učinili“.

Na pitanje je li zbog suradnje s Toninom Piculom kažnjen pozicijom na listi za Europski parlament, Stier je rekao kako bi bilo nelogično tražiti od Hrvata u Bosni i Hercegovini da surađuju, da zajednički zastupaju nacionalne interese. „A onda da mi u Republici Hrvatskoj ne možemo uspostaviti takvu suradnju, pa i među nama parlamentarcima u Europskom parlamentu koji dolazimo iz RH“, ocijenio je Stier.

„Mislim da Tonino Picula nije vani SDP-ovac, kao što ni ja nisam vani HDZ-ovac zbog toga što smo radili zajedno na nečemu što je strateški važno RH i Europskoj uniji, a to je politika prema Bosni i Hercegovini, položaj hrvatskog naroda u BiH, europska perspektiva BiH“, istaknuo je Stier.

„Tako smo došli do rezolucije Europskog parlamenta 4. veljače gdje se prvi put označava kako su separatizam, ali i sarajevski federalizam, kočničari europske budućnosti Bosne i Hercegovine“, rekao je te dodao kako su jedino federalna rješenja ta koja mogu omogućiti da BiH krene europskim putem.

Tonino Picula svoju suradnju s Davorom Stierom smatra temom od nacionalnog interesa. “Moramo imati stabilno susjedstvo na svakom milimetru naših vanjskih granica“, istaknuo je Picula.

„Da bi se ti problemi riješili prije svega potrebno je razgovarati u Bosni“, ocijenio je dodajući kako bi bilo idealno ako bi se rješenja za BiH mogla naći u njoj samoj.

„Nažalost to neće ići tako i to su pokazali događaji u zadnjih šest mjeseci“, napomenuo je Picula te dodao kako je „povjerenik Stefan Fuele pokušao kroz krugove razgovora s liderima stranaka u BiH koji su završili loše, što vodi do zaključka da bez medijacije, bez posredovanja, stvari u BiH se neće mijenjati“.

Na upite kakva su očekivanja od izbora za Europski parlament i kako komentira listu, Stier je ustvrdio da nije opterećen s položajima te kako se Hrvatskoj može služiti iz bilo koje pozicije dodajući kako gleda s velikim optimizmom na izbore 25. svibnja.

Istaknuo je kako ne zna hoće li Ruža Tomašić biti na listi, a ako ni on niti Picula ne prođu izbore smatra kako je uvijek dobro to postoje političari koji imaju tu hrabrost da znaju tko su, jasan politički identitet, da sebe prihvate, onda mogu i druge prihvatiti i prihvatiti takvu suradnju kada je to za dobrobit RH.

Tonino Picula ne želi nagađati listu SDP-a: „Bio sam predsjednik Glavnog odbora SDP-a pa znam da je to ozbiljno tijelo i ne bih mu oduzimao prava na konačnu odluku“.

Na upite kakva je komunikacija s premijerom kaže “ako su postojale uske točke, javnost bi za to već doznala”, a na pitanje ima li zle krvi zbog njegove kritike Vlade oko postupanja oko tzv. lex Perković odgovara: „S moje strane ne, vjerujem da se moje političko iskustvo i sve odluke koje sam donosio razumne i utemeljene te da su SDP-u i Hrvatskoj bile od koristi“.

Davor Stier i Tonino Picula, zastupnici u Europskom parlamentu, sudjelovali su na tribini govoreći o važnosti ravnopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini te kreiranju politike Europske unije prema BiH. Komentirali su i izjavu prve potpredsjednice Vlade Vesne Pusić kako treći entitet nije opcija, pri čemu Picula smatra da treći entitet mora ostati otvoren predlažući kantonizaciju svih institucija BiH.

Rezoluciju Europskog parlamenta koja je izglasan 4. veljače Stier vidi kao prekretnicu razumijevanja problema u BiH, ali i kao „buđenje mogućih rješenja kroz federalne solucije – napraviti prijelaz od daytonskog prema europskom uređenju koristeći federalna iskustva drugih država kao što je Belgija“.

„Bosna i Hercegovina je država ugrađena s tvorničkim greškama, no treba govoriti o tvornici koja je isporučila taj proizvod“, istaknuo je Tonino Picula te dodao kako zadnji pokušaji Međunarodne zajednice da intervenira, da posreduje, nisu dobro završili jer nisu ozbiljno uzeti u obzir i nedostaci su BiH na temelju daytonskog poretka koji imamo danas.

„Europska unija je zastala svjesna da bez ozbiljne političke preinake nema napretka u Bosni i Hercegovini“, rekao je Picula te dodao kako zadnji prijedlog razgovora o o europskoj budućnosti BiH nije dobar ističući kako se zalaže za izravne političke nagodbe.

„Pitanje trećeg entiteta mora ostati otvoreno, ali ja mislim da to nije dobro rješenje“, ocijenio je Picula. Istaknuo je kako se zauzima za kantonizaciju cijele Bosne i Hercegovine s tim da se taj sustav učini racionalnim – da zadrži komponente koje jamče nacionalnu ravnopravnost, kolektivna i individualna ljudska prava.

„Dobro je pitanje što ćemo s Republikom Srpskom – može ju se kantonizirati, inzistirati na prekonfiguraciji Republike Srpske kako bi bila što manje simetrična s obzirom na budući kantonalni preustroj“, istaknuo je Picula.

„Za jednu složenu državu, kao što je BiH, negiranja političkih prava jednog naroda da može izabrati svoje legitimne predstavnike dovodi do kršenja temeljnih načela na kojima se bazira Europska unija“, ocijenio je Stier.

Ukazao je i na druge aktere, izvan Europske unije, koji su vrlo aktivni u BiH, koji jasno znaju što žele činiti, vrlo su aktivni i puno su pristuniji u BiH nego europska diplomacija što je čak paradoks – budućnost BiH nije u priključivanju Otomanskom carstvu, ili nekoj ruskoj sferi utjecaja – već Europskoj uniji.

„Bolno mjesto Europske unije je funkcioniranje u jedinstvenoj formi na međunarodnoj političkoj sceni“, napomenio je Picula te dodao kako bi se stvar olakšala kada bi Hrvatska imala jedinstvenu strategiju što i kako potaknuti partnerstvo s BiH – time bi se olakšalo europsko odlučivanje o BiH.

„Najpozvaniji smo imati stavove prema BiH“, istaknuo je Stier te dodao „i najviše zagovarati zajedničke platforme Europske unije prema BiH“.

Osvrnuli su se i na situaciju u Ukrajini te kako neizravno utječe na BiH: „Europa trpi od nesinkroniziranosti kada treba rješavati više od dvije krize odjedanput, da ovog trenutka više pozornosti poklanja istočnim granicama“, zaključio je Picula.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr