Proizvođačke cijene u eurozoni porasle prvi puta u ovoj godini

U lipnju su proizvođačke cijene u eurozoni porasle 0,1 posto na mjesečnoj razini, kao i u Europskoj uniji, što je njihov prvi rast od prosinca prošle godine, dok su u Hrvatskoj pale, pokazuju danas objavljeni podaci Eurostata.

Izvješće europskog statističkog ureda ukazuje na blago popuštanje deflacijskih pritisaka, premda su na godišnjoj razini proizvođačke cijene pale za 0,8 posto kako u EU, tako i u eurozoni. To je, naime, manje u odnosu na 1-postotni pad tih cijena u svibnju.

Skroman rast proizvođačkih cijena na mjesečnoj razini navodi na zaključak da se ni idućih mjeseci ne može očekivati značajniji rast potrošačkih cijena.

Prošloga je tjedna Eurostat objavio da je inflacija u eurozoni u srpnju skliznula na svega 0,4 posto, najnižu razinu u gotovo pet godina i znatno ispod ciljane razine Europske središnje banke od ‘blizu 2 posto’.

Zbog toga će ECB i dalje pod pritiskom da dodatnim labavljenjem monetarne politike potakne rast cijena i, dakako, gospodarstva eurozone.

Rast proizvođačkih cijena od 0,1 posto na mjesečnoj razini u eurozoni ponajviše se zahvaljuje rastu cijena energenata za 0,5 posto.

Pritom je najveći rast proizvođačkih cijena, za 0,9 posto na mjesečnoj razini, zabilježen u Španjolskoj, a slijede Latvija, s rastom od 0,6 posto, te Grčka i Mađarska, s rastom od 0,4 posto.

Najveći pad cijena, za 0,9 posto na mjesečnoj razini, zabilježen je, pak, u Litvi, dok su u Estoniji cijene pala za 0,8, a u Danskoj za 0,4 posto.

U Hrvatskoj su, pak, prema podacima Eurostata, proizvođačke cijene u lipnju pale za 0,2 posto u odnosu na svibanj, kada su stagnirale na mjesečnoj razini.

Na godišnjoj su, pak, razini proizvođačke cijene u Hrvatskoj u lipnju pale za 2,8 posto, više nego u svibnju, kada je zabilježen pad od 2,4 posto na godišnjoj razini.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: politikaplus/h
Photo: hrt