Stočari: Iduća Vlada mora nam osigurati kvalitetno financiranje

Zagreb, 31.08.2015 - Održan je prvi iz serije okruglih stolova koje Zbor agrarnih novinara HND-a i Društvo agrarnih novinara Hrvatske pripremaju na temu: Što poljoprivrednici oèekuju od buduæe Vlade? O problematici stočarske proizvodnje govorili su: Goran Pajnić (3L), predsjednik Grupacije poljoprivrede i prehrambene industrije pri HUP-u, Toni Raič (4L), vlasnik tvrtke Stočarstvo Raič iz Gudovca koja se bavi tovom junadi, Drago Rusmirović (5L), vlasnik tvrtke Protein iz Bobote koja u vlastitim tovilištima i kooperaciji godišnje proizvede više od 20 tisuæa tovljenika, Stjepan Sabljak (4D), direktor Koke iz Varaždina, Stjepan Trcak (3D), vlasnik Agrozeline iz Komina, tvrtke s velikim investicijama u tovilišta za svinje, Ružica Vukovac (2L) iz Velike Kopanice, vlasnica OPG-a (proizvoðaèi mlijeka), Dominik Zeko (2D), vlasnik tvrtke Eko Vedrine iz Gospiæa, ekonomist roðen u Hamburgu, a nakon što je prodao softverku tvrtku došao je živjeti u Hrvatsku i u Medku gradi farmu mlijeènih krava. Na fotografiji su i moderatoriMarinko Petkoviæ (D) i Martin Vuzkoviæ (D). foto HINA /Zvonimir KUHTIÆ/zk

Iduća Vlada treba stočarstvu osigurati kvalitetno financiranje, a država se mora odrediti je li joj proizvodnja hrane strategija ili ne, poruke su sa okruglog stola o očekivanjima poljoprivrednika od buduće Vlade, koji su danas organizirali Zbor agrarnih novinara HND-a i Društvo agrarnih novinara Hrvatske.

Prvi iz serije planiranih okruglih stolova, posvećen stočarstvu, okupio je neposredne proizvođače, predstavnike znanosti i struke, te političkih stranaka koje u svojim programima imaju poljoprivredu.

Stočari su nabrojali niz poteškoća s kojima se suočavaju, od nerazumjevanja bankarskog sektora, preko problema s dobivanjem državne zemlje, do nedostatka dijaloga s institucijama, pa i resornim Ministarstvom poljoprivrede.

Do 2102. godine nismo se mogli rješiti bankara, danas je stanje bitno drugačije, kaže Stjepan Trcak, vlasnik tvrtke s velikim investicijama u tovilišta za svinje. Od iduće Vlade očekuje da stočarstvu osigura kvalitetno financiranje, kako bi se popunili skupo plaćeni objekti koji sada, mahom, zjape poluprazni.

Proizvođači upozoravaju i na probleme s dobivanjem državne zemlje. Peradarstvo, koje čini 19 posto ukupne stočarske proizvodnje, nema pravo ni na poticaje niti na zemlju, što je nonsens želi li se osigurati vlastita i kvalitetna sirovina, kaže Stjepan Sabljak, direktor varaždinske tvrtke Koka.

Državnom zemljišnom politikom nije zadovoljna ni Ružica Vukovac s OPG-a iz Velike Kopanice koje proizvodi mlijeko. Naš OPG ima 250 goveda, od čega stotinjak muznih krava, a uspjeli smo jedva dobiti 20 državnih hektara, kaže Vukovac.

Kritizirala je i odluke prošlih Vlada spram poljoprivrede. “Sve odluke svih Vlada su nas pregazile, sretni smo da smo preživjeli, kaže Vukovac i navodi da je od 58.000 proizvođača mljeka, koliko ih je bilo 2000-te, preživjelo svega njih 6.000. Smatra da su OPG-ovi ključni element za obnovu sela, te da je prekid “egzodusa iz Slavonije” povezan s opstankom OPG-a.

Dominika Zeku, mladog ekokomistu koji je prodao softversku tvrtku u Njemačkoj pa u Lici gradi farmu mliječnih krava, muči i državno i privatno poljoprivredno zemljište. Privatnim česticama u Lici teško je utvrditi vlasnika, a zemlja je toliko zapuštena da treba tri do četiri godine da ju se privede svrsi, kaže Zeko.

Predsjednik Grupacije poljoprivrede i prehrambene industrije pri HUP-u Goran Pajnić zabrinjavajućim drži što u zadnjih desetak godina, osim ukupne poljoprivredne proizvodnje, pada i proizvodnja stoke, i to puno brže.

Početkom 80-ih godina Hrvatska je proizvodila 2,1 milijun svinja, danas oko milijun, a godišnja potražnja za svinjskim mesom je 2,4 milijuna. Hrvatska se u idućih pet godina mora vratiti proizvodnji od dva milijuna svinja godišnje, a prednost nam je što smo zemlja bez GMO-a, i to treba brendirati, ističe Pajnić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: fah

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.