Ako Jakovina ostane na čelu resora poljoprivrede nama ni Matija Gubec ne može pomoći

Ako se predloženi Program izravnih plaćanja usvoji i stupi na snagu 1. kolovoza bit će na snazi pet godina i uništit će hrvatsko selo, hrvatskog seljaka i mala Obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG), upozirala je na današnjoj konferenciji za novinare HSS-ova zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za poljoprivredu EP Marijana Petir. Vladajući su odbili raspravu u Saboru, pristali su se tek razgovarati o spomenutoj reformi na Odboru za poljoprivredu.

Petir navodi da će, ako se izgubi mogućnost samozapošljavanja na selu, stanovništvo otići što znači da će Hrvatskoj više od polovice prostora ostati prazno i da će izgubiti ljude koji proizvode hranu, ali čuvaju hrvatski prostor. Ističe kako je brine izostanak dijaloga vladajuće većine jer odbijanjem rasprave u Saboru pokazuju da nemaju osjećaja za hrvatsko selo i seljaka.

“Prijedlog izravnih plaćanja koji je predložen, prema mišljenju struke nije dobar, ne raspodjeljuje novac ravnomjerno jer daje velikima, a uzima malima. Ako se kao takav usvoji značit će sigurnu eutanaziju hrvatskog sela”, izjavila je Petir, koja za lošu situaciju hrvatskog seljaka odgovornim smatra ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu.

“Ako ministar Jakovina ostane na čelu resora poljoprivrede nama ni Matija Gubec ne može pomoći da uskrsne iz groba jer način na koji se odnosi prema selu i seljaku, uz izostanak bilo kakvog interesa predsjednika Vlade za ovu problematiku, dovodi nas do brzog umiranja hrvatskog sela”, istaknula je Petir.

Kako je objasnila Petir, Jakovina je trebao osigurati iz proračuna za hrvatskog poljoprivrednika. Pomaže velikima koji se i sami mogu pobrinuti za sebe, a za male i ne brine. Po njenom mišljenju trebao je doći do najboljeg modela razgovarajući s predstavnicima hrvatskog sela, a ne slušajući “razno razne savjetnike koji su ga očigledno i postavili na to mjesto pa im je dužan davati poljoprivredno zemljište, dijeliti potporu i obavljati druge stvari koje su vezane uz vrlo komotan uvoz dok naš seljak te iste proizvode nema kome prodati”.

Naime, prema Eurostatu 2011. Hrvatska je imala 230 tisuća OPG-a, dok ih je sad kroz program potpore registrirano 90 tisuća – što se dogodilo s ostatkom gospodarstava trebao bi objasniti ministar Jakovina – jesu li ispali iz sustava potpora, ili su se putem izgubili ili su propali, ali ta razlika je velika, kazala je Petir.

Predsjednik HSS-a Branko Hrg poljoprivrednu reformu smatra najvažnijim programom za budućnost hrvatskog sela, a koja se donosi u tajnosti bez mogućnosti da se raspravlja u Saboru.

“Radi se o najvećoj omotnici od 703 milijuna eura godišnje koju Hrvatska može koristiti pet godina i koja dugoročno može napraviti ogromne štete. Imajući u vidu ovo što radi Vlada na čelu s premijerom i najnesposobnijim ministrom Hrvatske i neznalicom Tihomirom Jakovina izaziva strah jer je u tijeku prevara hrvatskih građana i seljaka jer se novac prebacuje iz jednog stupa u drugi, 50 milijuna eura kroz godinu dana, što ustvari umanjuje za 50 milijuna eura sredstava za poljoprivredu, selo, proizvodnju i očuvanje ruralnog prostora”, kazao je Hrg ističući kako je HSS danas uputiti svoje primjedbe na prijedlog reforme.

Ističe kako HSS želi očuvati 700 tisuća ljudi koji žive na OPG-u. Dodao je kako Milanović i Jakovina nude program koji sigurno neće provoditi jer je “program na pet godina, a njihov vijek trajanja je puno kraći”.

“U programu koji nudi Vlada nije jasno napisan cilj, a kakva je to reforma koja nema cilja. HSS ima jasan cilj i predlaže da se za srednje OPG do 30 hektara ne raspodijeli u pet godina 215 milijuna eura koliko predlaže ministarstvo poljoprivrede već 534 milijuna eura, i da se za male OPG-e ne raspodijeli oko 42 milijuna već više od 105 milijuna eura”, predložio je Hrg.

Ravnatelj HSS-ovog ravnateljstva za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i ruralni razvoj Josip Kraljičković kazao je kako je ova godina važna jer se donose dva važna dokumenta koja određuju našu dugoročnu budućnost, Reforma zajedničke poljoprivrdne politike I. stupnja i Program ruralnog razvoja gdje je ukupan iznos na godišnjoj razini 703 milijuna eura.

“Nedopustivo je da Ministarstvo poljoprivrede o Reformi ZPP šuti više od dvije godine, a sada javnom raspravom u obliku predizborne kampanje nekoliko mjeseci prije konačnog roka stavlja sve pred gotov čin”, istaknuo je Kraljičković te dodao kako je ovo posljednja prilika da se promijeni situacija i postigne ravnomjeran razvoj, hrvatski razvoj jer postojeći nije hrvatski i ne vodi nas u dobrom smjeru.

Predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Mijo Latin je izjavio da je “dokument Reforma zajedničke poljoprivredne politike najbitniji za hrvatsko selo i u idućih pet godina značit će život ili smrt, a ako prođe u ovom obliku značit će smrt”. Naveo je primjer vladajuće strukture za poljoprivredu i hrvatskog seljaka.

“U prezentaciju koju smo dobili do prekjučer su radili na bazi potpore po litri mlijeka, do prekjučer nisu znali da to nije moguće i da tu potporu moraju promijeniti, pretočiti u plaćanje po grlu. To je dokaz koliko prate propise EU i koliko se zalažu da hrvatsko selo opstane”, kazao je Latin.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr