Bauk ponovno podmeće referendumskoj inicijativi: ‘Nema dokaza da se referendumski obrasci i dalje ne popunjavaju’

Foto: Fah

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk koji je najpoznatiji po tome da je kao ministar spriječio referendum 2014. tvrdeći da u Hrvatskoj ima 4,1 milijun birača iako ih je na izbore zadnjih pet ciklusa izlazilo 3,7 milijuna, nakon što je jučer građanska inicijativa ‘Narod odlučuje’ objavila da je prikupila dovoljno potpisa za referendum o izbornom sustavu u srijedu je u Saboru ustvrdio da je “rok za prikupljanje potpisa istekao prije tri dana, a nema dokaza da se obrasci i dalje ne popunjavaju”.

> GI Narod odlučuje prikupila dovoljno potpisa za referendum o izbornom sustavu!

> SDP-ov Bauk prevario birače: U ime obitelji prikupila više od 380.000 potpisa, tvrdio da to nije 10% birača

“Naša inicijativa za ustavnim promjenama se može zvati Narod odlučuje, a ova koja skuplja potpise Narod potpisuje”, tvrdi, dodavši da bi po SDP-ovu prijedlogu promjene Ustava o referendumu “bilo transparentnije, bolje i logičnije”.

> (VIDEO) GI Narod odlučuje: 6 mjera za pravedniji izborni sustav

Dodao je da sada inicijativa Narod odlučuje ima svoj redovan put, treba prikupljene potpise predati Saboru koji će ih uputiti u Vladu, odnosno Ministarstvo uprave na provjeru, nakon čega se može pokrenuti provjera ustavnosti referendumskog pitanja.

> Odvjetnik Planinić o tužbi UiO pred Europskim sudom za referendum o promjeni izbornog sustava

> Dr. Natalija Kanački ministru Bauku: Hoćemo li i na parlamentarnim izborima imati ‘birače duhove’?

Kazao je i da pregovori s HDZ-om o postizanju eventualnog konsenzusa o SDP-ovom prijedlogu ustavnih promjena nisu započeli.

> Promjene izbornog sustava – preduvjet demokratizacije Hrvatske

“Pregovora nema, tako da još nisu ni u kakvoj fazi, nego su u fazi redovne parlamentarne procedure. Očekujemo da se u razumnom, ali brzom roku o tome raspravlja na Odboru za Ustav. Prijedlog je potpisan s dovoljnim brojem potpisa, očekujemo o njemu raspravu, pa i dodatne prijedloge”, rekao je, pozvavši i ostale kolege da daju svoje prijedloge ustavnih promjena, pa kad ih vidi napismeno, izjasnit će se o njima.

> (VIDEO) Troskot i dr. Kanački: ‘Državnu politiku diktiraju oni koji su osvojili između 163 i 808 glasova, idemo na referendum kako bismo to promijenili“

“Neka napišu, pa ćemo raspravljati, a sve ostalo bi moglo doći u fazu licitacije i političke trgovine”, smatra Bauk.

Po njemu, ne bi bilo loše ni da se iz Ustava brišu propisane stanke u zasjedanju Sabora, ljetna od 15. srpnja do 15. rujna i zimska od 15. prosinca do 15. siječnja, pa da se to pitanje eventualno regulira Poslovnikom Sabora. Ako bi SDP-ov prjedlog promjena Ustava prošao, Bauk smatra da bi to trebalo biti regulirano prijelaznim završnim odredbama, no, upućuje na ustavne stručnjake koji bi bolje odgovorili na to pitanje.

> Namještanje izbora: Srbima plaćao prijevoz u zamjenu za glas SDSS-u?

SDP predlaže da se broj potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma smanji na 200 tisuća te da se definiraju teme o kojima se ne može raspisivati referendum. To su, kako predlažu, pitanja koja se odnose na ograničavanje ili umanjivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda, na obaveze koje proizlaze iz međunarodnih ugovora, na donošenje i izvršenje proračuna i porezni sustav.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/gs