(FOTO) Platforma 112 prosvjedovala zbog presude Šešelju

Četrdesetak pripadnika nevladinih udruga prosvjedovalo je u četvrtak na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića izražavajući nezadovoljstvo oslobađajućom presudom Haaškog suda Vojislavu Šešelju za zločine nad civilima u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini te je upozorilo da je tako ponovno nanesena nepravda žrtvama rata i njihova dodatna viktimizacija.

Uz natpise “Sramota za sud”, “Solidarnost sa žrtvama rata”, “Poraz za pravdu”, “Nepravda za žrtve”, “Hrtkovci”, “Vukovar”, “Sarajevo”, “Brčko” i druge, članovi Platforme 112 i Centra za žene žrtve rata, uz potporu Žena u crnom iz Beograda, poslijepodne su prosvjedujući stajali na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića te upozorili da je presuda Haaškog suda izrečena Vojislavu Šešelju razočarala velik dio javnosti u regiji, a posebice žrtve zločina za koje je Šešelj optužen.
Izražavajući solidarnost sa svim žrtvama rata, Martina Horvat rekla je u ime Platforme 112 kako je oslobađajućom presudom Šešelju ponovno nanesena nepravda žrtvama rata i njihova dodatna viktimizacija. Izrazila je nadu da će u žalbenom postupku ta presuda na kraju biti promijenjena te da će nepravda prema žrtvama rata biti ispravljena.

“Tužni samo što se danas pokazalo da pravo i pravda nisu istoznačnice te da sustav katkad zna iznevjeriti žrtve koje su i predugo čekale barem osnovnu moralnu satisfakciju koju ovom presudom nisu dobile, nego su dobile poniženje”, istaknula je Horvat.

Izrazila je i zabrinutost da bi se ta presuda mogla negativno iskoristiti jer se u njoj, kako je rekla, relativizira govor mržnje i sva zla koja je prouzročila ta retorika.

“Ovakva relativizacija govora mržnje i nacionalističkog govora može potaknuti nastavak takvog govora i u Hrvatskoj i u regiji, što nikako ne bismo željeli”, rekla je.

Pozvala je građane na otpor takvom načinu razmišljanja te da kao društvo pokažemo da želimo izgrađivati mir u Hrvatskoj i regiji. Ističući da im potporu daju i nevladine organizacije iz BiH i Srbije, Horvat je rekla kako ne žele da retorika mržnje prođe, nego žele izgraditi društvo mira.

Platforma 112 posebno podsjeća predstavnike institucija i političare na odgovornost koju imaju prema svim građanima i građankama. Poziva ih i da reagiraju na govor mržnje, da se od njega ograde i da ne pridonose podizanju tenzija.

Tko čini Platformu 112?

Platformu 112 čine udruge:

B.a.B.e., predsjednica Sanja Sarnavka
Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje; Upravni odbor: Helena Popović, Maja Dubljević, Karmela Gajdek, Amir Hodžić, Vedrana Kobaš)
Centar za LGBT ravnopravnost
Centar za mirovne studije (CMS); Izvršni odbor djeluje u sastavu: Julija Kranjec, Gordana Borić, Sandra Benčić, Gordan Bosanac, Zrnka Kušen, Tea Vidović, Iva Zenzerović Šloser
Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću; Upravni odbor: Pero Jurišin, Dražen Lalić, Katarina Kruhonja, Zoran Pusić (predsjednik), Voditeljica: Vesna Teršelič
GONG; Vijeće GONGA – Nenad Zakošek, Goran Čular, Gordan Bosanac, Luko Brailo, Goran Jeras, Nives Miošić, Tomislav Tomašević, Berto Šalaj, Vanja Škorić
Srpski demokratski forum; Veljko Džakula, predsjednik Upravnog odbora; Ljubo Manojlović, Izvršni direktor

Platformu 112 čine i: Kuća ljudskih prava, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Pravo na grad, Udruga za društvenu afirmaciju osoba s duševnim smetnjama – Sjaj, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, Udruga za promicanje inkluzije, Udruga za promicanje istih mogućnosti, Udruga roditelja djece s posebnim potrebama “Put u život – PUŽ”, Udruga za samozastupanje, Zbor istraživačkih novinara, Zelena akcija.

Poznato je da su parapolitičke udruge bliske SDP-u, poput GONG-a, Documente, CMS-a, CESI-ja okupljene u Platofrmi 112, bez ikakvih kriterija u prošloj godini dobile više od 1,2 milijarde kuna na razne načine (650 milijuna iz proračuna i još otprilike toliko iz županijskih, općinskih i gradskih blagajni). Posebno je u javnosti odjeknula donacija bez natječaja Ministarstva vanjskih poslova udruzi Documenta s obzirom kako je, ne baš slučajno, predsjednik Upravnog odbora Documente Zoran Pusić, brat ministrice vanjskih poslova na odlasku, Vesne Pusić. Zanimljivo je da u tim udrugama uglavnom cirkuliraju isti ljudi.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću je neprofitna udruga čiji je razlog nastajanja iskustvo prešućivanja i falsificiranja ratnih zločina i ostalih ratnih zbivanja od 1941. do 2000. koje je utjecalo na noviju prošlost, kako Jugoslavije, tako i post-jugoslavenskih društava, navode na svojim internet stranicama. Documenta je zapravo jako povezana s Građanskim odborom za ljudska prava (GOLJP) čiji je predsjednik Zoran Pusić. No, na adresi Selska 112 tako možete naći Documentu, ali i Građanski odbor za ljudska prava Zorana Pusića i Centar za mirovne studije, kojeg često predstavlja Gordan Bosanac.

Documentina javljanja

Documenta, kao dio Platforme 112, poznata je po istupima vezanim uz procesuiranje zločina koje su u Hrvatskoj počinili pripadnici hrvatskih ratnih postrojbi.

Nakon oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču ustvrdili su kako su se ratni zločini tijekom i nakon vojno redarstvene akcije ‘Oluja’ sigurno događali, te da je uz kazneno procesuiranje tih zločina potrebno raditi i na distanciranju od dijela politike tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana i hrvatskih vlasti koje su sprječavale povratak izbjeglih Srba i zataškavali zločine.

“Oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču ne bi smjela nikako zaustaviti društvenu raspravu u kojoj ćemo odgovorno zauzeti stav prema zločinima koji su počinjeni”, rekla je predstavnica Documente Vesna Teršelič tada.

Nisu reagirali kada je bivši predsjednik Vlade Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen na 25 godina zatvora, ministar obrane Bruno Stojić na 20 godina zatvora, dvojica načelnika stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina, zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, a predstojnik Odjela za zatočene Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.