Građani organizirano nadziru izbore (GONG) nije promatrao izbore, ali zato rado dijeli savjete

Foto: fah

GONG je u petak ustvrdio da su prijevremeni izbori za zastupnike u Hrvatski sabor pokazali sve nedostatke i ranjivost izbornog procesa stoga od buduće vlade i Hrvatskog sabora traže sređivanje izbornog zakonodavstva kako bi se povećao utjecaj birača u izbornom procesu, zaustavio pad standarda provođenja izbora i nastavila gradnja povjerenja građana u izbore.

“Prijevremeni izbori za zastupnike u Hrvatski sabor pokazali su sve nedostatke i ranjivost izbornog procesa, tijela koja provode izbore i pravnog okvira koji je godinama zapušten”, priopćeno je iz nevladine udruge GONG.

Zbog, kako navode, slučajeva nebrojanja preferencijskih glasova, neopravdano “izbrisanih” građana iz prebivališta i popisa birača te kupovine glasova, tj. promjene nacionalnosti pod pritiskom, GONG od buduće Vlade i Sabora traži hitno sređivanje izbornog zakonodavstva.

Nužno je, kažu, uređenje izbornih jedinica na načelu jednakosti glasa, uvođenje tri preferencijska glasa, smanjenje praga za preferencijske glasove unutar liste s deset posto na pet posto, uređenje referenduma, nespojivost dužnosti (grado)načelnika i zastupnika, rješavanje pitanja predstavljenosti žena, reforma DIP-a i izborne administracije, ujednačavanje svih izbornih procedura za sve izbore kroz jedinstven izborni zakon te učinkovit i proaktivan nadzor financiranja stranaka i izbornih kampanja od strane DIP-a.

Iz GONG-a tvrde da su protekli parlamentarni izbori ‘ponovno održani na rubu zakonitosti zbog nezakonitog odstupanja u broju birača po izbornim jedinicama’, a vrhunac teških povreda izbornog procesa i mogućeg kaznenog djela zabilježeni su, navode, u Dubrovniku gdje 107 glasova kandidatkinje Muratti nije evidentirano što predstavlja deset posto njenih službeno osvojenih glasova.

Sličan slučaj dogodio se i na biračkom mjestu 107 u Splitu na kojem nisu prebrojani preferencijski glasovi kandidata Narodne koalicije. “Razlozi mogu biti nestručni i needucirani pojedini birački odbori ili namjerno krivotvorenje rezultata izbora što predstavlja kazneno djelo s predviđenom zatvorskom kaznom od šest mjeseci do pet godina”, upozorava GONG.

Dodaje kako su na ovim izborima zabilježeni pojedini slučajevi promjena nacionalnosti građana uz određenu naknadu što, ocjenjuju, predstavlja nasrtaj na izražavanje slobodne volje i nacionalne pripadnosti te kupovinu glasova. Od DORH-a i DIP-a očekuju detaljne provjere i istrage ovih slučajeva.

Zabrinjava, kažu, nekoliko desetaka slučajeva “izbrisanih” s popisa birača javljenih GONG-u nakon što im je odjavljeno prebivalište, a time i posljedično oduzeto ustavno pravo glasa u jedinici u kojoj su imali prebivalište.

GONG pohvalnim ocjenjuju MUP-ovo sređivanje evidencije prebivališta što se, ističu, izravno odrazilo i na broj birača koji je sada puno realniji, a popis birača sređeniji. “Međutim, ne smiju se dogoditi slučajevi ‘izbrisanih’ građana koji nemaju tzv. fiktivna prebivališta. Ključna je ujednačena, profesionalna i neovisna provedba Zakona o prebivalištu uz kontinuirani nadzor provedbe Zakona i postupanja policijskih službenika kako bi se izbjeglo svako samovoljno brisanje građana iz evidencije prebivališta bez čvrstih dokaza što bi moglo dovesti do diskriminacije određenih kategorija građana”, poručuju iz GONG-a.

Promjene koje GONG traži korak su povratka građana u središte izbornog procesa te jačanje povjerenja građana kao uvjeta za ostvarenje slobodnih i poštenih izbora u kojima će građani neometano izraziti svoju slobodnu volju, zaključuje ta nevladina udruga.

Podsjećamo, skraćenica naziva “GONG” dolazi od “Građani organizirano nadziru glasanje“.

Nevladina udruga GONG u više navrata pokazala je svoju pristranost aktivno zauzevši stranu na referendumu o braku, također, bili su protiv referenduma o izbornom sustavu i nisu imala promatrače na terenu na predsjedničkim izborima. Primjerice udruga „U ime obitelji“ imala je 682 promatrača. Isto tako udruga U ime obitelji na ovim iborima ima 347 promatrača.

GONG bi trebala biti neprofitna i od javnih tijela neovisna organizacija, koja djeluje bez sudjelovanja vlasti. No financiraju se iz državnog proračuna i dobro žive praveći se da rade u interesu građana, dok žele cenzurirati neistomišljenike.

SDP-u blizak GONG, afirmativno je ocjenjivao gotovo sve poteze vlasti Zorana Milanovića, pa je tako pozitivnim isticao kad je “popis birača Arsen Bauk počeo sređivati u Vrgorcu”, a Vrgorac etiketirao simbolom nesređenih popisa birača.

U slučaju Baukovih “birača duhova”, ova SDP-ova parapolitička organizacija podržavala je “uvođenje reda” i navodili da “primjerice njih 30-ak više se ne bi iz ovih ili onih razloga mogli opirati zakonima fizike i prebivati na jednoj adresi, baš kao što ni jedan stanodavac više ne bi trebao plaćati odvoz smeća za 25 fiktivnih stanara pri čemu ih dakako sve ne bi mogao ni prijaviti – što su samo neki od primjera iz prakse”.

GONG je također podržao Baukovu strategiju javne uprave koju je počeo provoditi samo 6 mjeseci prije prošlih parlamentarnih izbora.

Udruga GONG član je Platforme 112 i u posljednje četiri godine SDP-ove vlasti primala je sredstva iz državnog proračuna te je podupirala ideološke pothvate Vlade Zorana Milanovića poput nametanja nestručnog “zdravstvenog odgoja” djeci u svim hrvatskim školama ili predvodila kampanju protiv referenduma o braku kojoj su za tu kampanju odobrena posebnom odlukom sredstva iz državnog proračuna. Udruga s prividno visoke pozicije uz stalno medijsko pojavljivanje zapravo rovari za jednu političku opciju.

GONG financira i George Soros. Iz GONG-a to nisu nikad skrivali, navodeći da je Soros primjerice sufinancirao kampanju za osvještavanje građana o važnosti glasovanja na EU parlamentarnim izborima.

Politolog Instituta za europske i globalizacijske studije na GONG-ova opravdanja kaže da svi koji nekoga financiraju traže nešto zauzvrat.

“GONG i druge udruge civilnog društva jesu u funkciji razvoja civilnog društva, a s druge strane su u funkciji održavanja poretka lijevo liberalno demokratsko orijentiranog projekta”, kaže Anđelko Milardović s Instituta za europske i globalizacijske studije u Splitu

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h