Inicijativa s Filozofskog fakulteta poziva rektora Borasa da na Plenumu objasni odnos prema protustaturnim radnjama

Foto: Fah

Inicijativa članova/zamjenika u Vijeću Filozofskog fakulteta uputila je poziv rektoru Sveučilišta u Zagrebu Damiru Borasu da se u srijedu navečer pridruži Plenumu i na njemu objasni odnos prema protustatutarnim radnjama na Filozofskom fakultetu, a podršku Inicijativi uputili su Ženski studiji iz Zagreba te Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja.

Inicijativa je priložila pozivu i opširan dopis Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja u kojem Sindikat tvrdi da osoba nakon akademske godine u kojoj je navršila 70 godina života po sili zakona mora ići u mirovinu, što se odnosi na dekana Filozofskog fakulteta Vlatka Previšića.

Bezrezervnu podršku Inicijativi kao i svim članicama i članovima raspuštenog Studentskog zbora Filozofskog fakulteta, Plenumu Filozofskog fakulteta te profesoricama i profesorima u njihovoj obrani demokratskih procedura, kulture dijaloga i nenasilja na Filozofskom fakultetu, uputio je danas i Centar za ženske studije.

Centar za ženske studije kroz svoj obrazovni program surađuje s brojnim profesoricama i profesorima Filozofskog fakulteta a velik dio polaznica i polaznika ženskostudijskog obrazovnog programa dolazi upravo s Filozofskog fakulteta. Smatramo da je način na koji su se dekan Filozofskog fakulteta Vlatko Previšić i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras obrušili na demokratske procedure odlučivanja u ovoj visokoškolskoj instituciji nezapamćen obračun s neistomišljenicima kojima se nastavlja zastrašivanje studentica/studenata i profesorica/profesora na Fakultetu, uz teške povrede demokratskih i sveučilišnih standarda, kaže se u njihovu priopćenju.

S obzirom na situaciju nastalu na Filozofskom fakultetu, članovi Inicijative traže od rektora Borasa da odgovori je li odluka Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta legalna i u skladu s uvriježenom procedurom. Naime, Ministarstvo je nakon provedenog upravnog nadzora potvrdilo dekanov upit da je sjednica Fakultetskog vijeća, održana 16. lipnja, neregularna i kojom su poništeni izbore za Studentski zbor Filozofskog fakulteta koji su održani prošle godine.

Rektora Borasa pitaju i na temelju kojih statutarnih i zakonskih ovlasti rektor može raspustiti Studentski zbor neke od sastavnica Sveučilišta i je li članove Senata temeljito informirao o čemu se radi, kako bi mogli donijeti kvalificiranu odluku.

Osim toga, Inicijativa rektora pita je li svjestan pravnih posljedica odluke prema kojoj je jedna točka jedne sjednice Vijeća Filozofskog Fakulteta proglašena nezakonitom zbog sastava studentskih predstavnika te što je sa svim odlukama Vijeća u razdoblju kad je djelovalo u tako “nelegalnom” sazivu.

Na kraju, članovi Inicijative rektoru postavljaju pitanje gdje je pronašao pravno uporište prema kojemu bi dekan Filozofskog fakulteta mogao ostati u radnom odnosu nakon akademske godine u kojoj je navršio 70 godina života, osobito s obzirom na činjenicu da je aneks o produžetku potpisao sam sa sobom.

“Izostanak očitovanja shvatit ćemo kao potvrdu sudioništva u protustatutarnim i nasilnim radnjama. Studenti, nastavnici i javnost imaju pravo znati. Plenum je pravo mjesto za to”, kažu članovi Inicijative članova/zamjenika u Vijeću Filozofskog fakulteta u pismu rektoru Damiru Borasu.

Forum mladih SDP-a Hrvatske: Najoštrije osuđujemo odluku Senata Sveučilišta o raspuštanju Studentskog zbora FFZG-a

Svoju podršku dali su i iz Foruma mladih SDP-a Hrvatske. U cijelosti pročitajte u nastavku:

Drage studentice i studenti, profesorice i profesori, drage znanstvene novakinje i novaci te svi ostali zaposlenici FFZG-a,

ovim putem primite punu podršku Foruma mladih Socijaldemokratske partije Hrvatske u vašoj borbi za slobodu govora, autonomiju i demokraciju na svom fakultetu.

Smjenom Studentskog zbora Filozofskog fakulteta u Zagrebu, dekan prof. Vlatko Previšić i rektor prof. Damir Boras isključuju najbitniji faktor iz procesa odlučivanja na Filozofskom fakultetu – samu bazu fakulteta, a to su studentice i studenti.

Najoštrije osuđujemo odluku Senata Sveučilišta o raspuštanju Studentskog zbora FFZG-a po naputku MZOS-a, na inicijativu dekana Previšića. Samim time je studenticama i studentima FFZG-a uskraćeno pravo da sudjeluju u procesu odlučivanja na sjednicama Fakultetskog vijeća putem svojih predstavnica i predstavnika i to upravo sada kada je na dnevni red trebala doći točka o ostavci dekana. Slučajnost? Nipošto.

Za još veću osudu je činjenica da se na Vašem fakultetu guši sloboda izražavanja, koja je zajamčena svakoj građanki i građaninu Ustavom ove zemlje, putem angažiranja zaštitara koji bi trebali uklanjati sve materijale koji se dekanu ne sviđaju. Ti se zaštitari plaćaju (s minimalnom plaćom i u vrlo nezahvalnim radnim uvjetima i zbog toga što ste se solidarizirali čak i s njima govori o visini vaše svijesti) novcem poreznih obveznika/ca i vaših roditelja, dok se za plaće znanstvenih novakinja i novaka nema. K tome, uskraćeno vam je i pravo koristiti fakultetske prostorije namijenjene vama za djelovanje i aktivnosti vaših studentskih udruga.

Ukratko u dekanovom pismu piše, ovdje (na svome fakultetu) nemate što više raditi.

Kolegice i kolege, ovi očajnički potezi pojedinaca koji stavljaju svoj vlastiti interes ispred interesa Fakulteta, pa i društva, dokaz su da ste na pravome putu, da branite istinske vrijednosti koje su, nažalost, često kompromitirane u današnje vrijeme. Mi, članice i članovi Foruma mladih Socijaldemokratske partije Hrvatske, od kojih su mnogi i studentice i studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, prepoznajemo i podupiremo vrijednosti koje nastojite obraniti, a to su demokracija, sloboda govora i pravo na odlučivanje i zastupanje. Uz vas smo.
No pasarán!

Podsjetimo, dekan Filozofskog fakulteta Vlatko Previšić u utorak je izvijestio da je podnio kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu protiv nepoznatog počinitelja nakon što je s jedne od piratskih internetskih adresa na njegovu adresu elektronske pošte došla poruka koju smatraju izravnom prijetnjom smrću.

Prijetnja smrću dekanu Filozofskog: Poslali su i fotomontažu ISIL-ovca s nožem u ruci pred egzekuciju

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h