Ivana Bilić Antičević: I obitelj i slikarstvo shvaćam kao svoj poziv

Povodom mjeseca ožujka odlučili smo posebnu pozornost posvetiti doprinosu žena u našem društvu. Među njima je svakako i Ivana Bilić Antičević, majka dvoje djece, magistra edukacije likovne kulture i likovnih umjetnosti.

Ivana ima 26 godina i ističe kako se udala za današnje pojmove vrlo mlada, na trećoj godini faksa, nakon dvogodišnje veze u kojoj su suprug i ona živjeli predbračnu čistoću.

ivana bilić antičević
Naglasila je kako je oboje djece rodila za vrijeme studija s jednom godinom zamrzavanja studentskih prava te kako to zasigurno ne bi uspjela bez potpore obitelji, osobito svoga supruga i svoje svekrve.

I obitelj i slikarstvo shvaćam kao svoj poziv

„Trenutno sam nezaposlena pa se mogu posve posvetiti svojoj obitelji i slikanju. I obitelj i slikarstvo shvaćam kao svoj poziv. Za mene je moja obitelj svetinja i ja kao žena i kao majka imam posebno i vrlo važno mjesto u njoj. Ona je mjesto gdje su ljubav, poštivanje i oprost temelj svega ostalog, i mjesto gdje se djeca prihvaćaju kao Božji dar“, istaknula je te dodala: „Mislim da je obiteljska žena današnjice malo pobrkala svoje prioritete, no isto tako smatram da nije sama tome kriva. Društvo je to koje nameće da bi žena trebala biti sve, a najmanje žena koja ima svoje dostojanstvo. Smatram da je važno poredati prioritete i to tako da na prvom mjestu stoji Bog i ženin odnos prema Njemu, drugi prioritet je ženina vlastita osobnost. Treći prioritet bi trebao biti ženin muž koji je dio njenog tijela i njene duše, a tek iza muža dolazi prioritet gdje je žena roditelj i tek na posljednjem mjestu žena kao hranitelj. Bojim se da je u našem društvu ovaj posljednji prioritet došao na prvo mjesto“.

Žena ima važno i nezamjenjivo mjesto u obitelji

Naglasila je kako u svojom likovnom stvaranju daje također prednost motivima koje su joj važni i u privatnom životu; to su vjera, obitelj i ženino dostojanstvo. Raduje se izlaganju svojih radova na izložbi „Pasionska baština“ u Galeriji Zvonimir Ministarstva obrane Republike Hrvatske 23. ožujka.

Uz obitelj i slikanje, svoje vrijeme posvećuje i djelovanjem u udruzi „Obiteljsko obogaćivanje“, a u fazi su osnivanja i obiteljske zajednice u župi.

„Udruga ‘Obiteljsko obogaćivanje’ me naučila da žena ima važno i nezamjenjivo mjesto u obitelji, ali isto tako da nije nužno da ona bude samo supruga, majka i kućanica, već da uz dobru organizaciju i raspodjelu zadataka u obitelji – žena može sve!“, ustvrdila je Ivana dodavši kako trenutno pokrećemo novu grupu „Prvi koraci“ u Splitu.

U prvom redu smo pozvani da svoje svakodnevne obaveze činimo sa velikom ljubavi

„Što se tiče uzoritih žena u mom životu – uvijek mi je dobar poticaj knjiga o životu neke svetice od kojih me najviše nadahnula ‘Povijest jedne duše’ Male Terezije. Njezina mala djela ljubavi čine velike stvari. U prvom redu smo pozvani da svoje svakodnevne obaveze činimo sa velikom ljubavi“, naglasila je rekavši: „Svaki zadatak koji mi je dan nastojat ću izvršiti najbolje što mogu, bilo da se radi o odgoju djece ili peglanju. Svaki zadatak je dar od Boga i treba ga tako odraditi za Njega kao što nas uči Mala Terezija“.

No smatra da ne trebamo nužno tražiti nadahnuće u životopisima svetaca.

„Oko mene ima mnogo žena i obitelji koje me nadahnjuju kao ženu, suprugu i majku. To su prvo moje prijateljice koje žive čistoću sa svojim momcima, zatim one koje su i supruge i majke i uz to rade i pišu doktorate. Želim reći da ima mnoštvo predivnih primjera iz obitelji, ali se o tome u javnosti ne priča“, pojašnjava Ivana.

Drage žene, ne bojte se braka, ne bojte se novog života u vama!

„Naše društvo nas treba, treba nas kao aktivistice koje se bore za život, treba nas kao darivateljice novog života, treba nas jer smo kao žene pozvane da se brinemo za druge. Bez žrtve žena ne bi bilo ni društva!“, rekla je te dodala: „Ako žena postane onakva kakvom je mediji društvu prezentiraju, društva više neće biti, a ni sreće zbog ne ostvarenja vlastitog poslanja. Također, drage žene prihvatite da ste žene i da ste drugačije od muškaraca. Ta različitost je dar koji nas nadopunjuje i zajedno sa muškarcem čini cjelovitom. Društvu su potrebne sposobnosti i muškarca i žena“.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.