Mesić mandat Grabar-Kitarović nazvao ‘estradnim’, a za Milanovićevo ‘normalno’ kaže da je najveći kompliment

Foto: snimka zaslona

Stjepan Mesić, posljednji predsjednik Predsjedništva Jugoslavije i bivši predsjednik Republike Hrvatske komentirao je na N1 izbornu pobjedu Zorana Milanovića, ali i poraz dosadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Ranije je govorio da bi se i on sam mogao kandidirati, ali je odustao od toga – jer kako je rekao, osjećao je da je prestar.

“Ja sam mogao ići u još jedan mandat. U mome prvom mandatu promijenjen je hrvatski Ustav, bili smo u polupredsjedničkom sustavu. Najavio sam u kampanji da ćemo da uvedemo parlamentarni sustav, išli smo na izmjenu. Ovaj prvi se onda ne računa, jer je po drugom Ustavu. Nisam išao – jer sam mislio da sam star, ali sada vidim da se moglo još”, tvrdi.

Govoreći o mandatu Grabar-Kitarović Mesić je kazao: “Nenormalno je bilo to da je ona vulgarizirala i estradizirala funkciju predsjednika. Ona je estradno vladala, to je imalo odraza i na ozbiljnost te funkcije. Došlo je do zasićenja, karikaturalizacije, građani su željeli promjenu. Ako neko previše naginje estradi, ako pjeva, ako gleda kako će se oblačiti, a ne sadržaj kako se radi – onda to nije uvredljivo za Nives Celzijus, ona je zgodna žena, dobro pjeva i dobro se oblači”.

>Nakon Tuđmanove smrti: Iako su imali oznaku tajnosti, Mesić Haagu predao 666 transkripata

“Milanović, normalan predsjednik – to je veliki kompliment. Kada sam ja izabran na mjesto premijera, na mjesto Ante Milovića, njegova šefica ureda ga je pitala – ‘ti si Slavonac, ti znaš nešto više o Mesiću, daj mi reci kakav je on’. On je rekao ‘mogu ti samo jedno reći – on je normalan’. Rekao sam mu da mi je dao najveći kompliment. Treba biti normalan bez obzira na kojoj ste funkciji.”

Mesić tvrdi da je on predložio bivšem premijeru Ivi Saanderu da Grabar-Kitarović ide u Washington.

“Bila je to jedna predigra. U administraciji Ministarstva vanjskih poslova ona je radila. Sanader kao premijer ju je doveo za ministricu za europske integracije. Vrh HDZ-a nije bio zadovoljan s njenim radom, bilo je gafova. Od njega su tražili da ne bude ministrica. On joj je to i rekao, ali joj je dao nagradu, poslao je na listu u Rijeku. Ona tamo nije prošla. Onda sam ja pitao Sandera – šta ćeš s njom. Rekao je da će je vratiti u administraciju. Rekao sam mu – jesi li vidio određene simpatije koje prema njoj ima Bush. Hajde da je pošaljemo u Ameriku. On je rekao ok – ali preko moje kvote, imali smo džentlmenski dogovor nas dvojica. Bio je autoritet tada. Složio se, i ja sam se složio. Otišla je za ambasadoricu, u dogovoru sa NATO paktom je napustila ambasadu i javila se iz Bruxellesa – da je izabrana na jedno mjesto i mi nismo dugo imali ambasadora na tom mjestu”, kazao je Mesić.

Mesić smatra da je Milanović prevladao probleme kao premijer.

“Puno toga je odlučivalo. Najvažnija stvar je bila da je Milanović dobro nastupao, uvjerljiv je bio, argumentiran i da su to građani prepoznali. Imao je nekoliko problema kao premijer koje je prevladao i to su građani prepoznali. U HDZ-u je došlo do previranja, pojavio se doktor Škoro, koji je bio već u politici. Imao je iskustva, bio je u Saboru, bio je generalni konzul u Mađarskoj, doktorirao je, ima firmu. Rekao sam – o njemu će se još govoriti”

Mesić s Lončarom u IFIMES-u

Mesić je inače ljubljanskog IFIMES-a na čijem je čelu Budimir Lončar. Ta organizacija je najpozntija po tome što je vodila bitku protiv predsjednika Haaškog tribunala Theodora Merona koji je oslobodio hrvatske generale i predložio haškog tužitelja Sergea Brammertza na Nobelovu nagradu za mir.

Vrijedi podsjetiti kako je IFIMES 15. listopada objavio dijelove svoje najnovijeg izvješća pod nazivom: Zapadni Balkan 2019: Gura li EU države Zapadnog Balkana u ‘zagrljaj’ Rusije?, a kojeg je prenijela Beogradska Politika ističući kako je po njemu “Hrvatska primjer ne europskog ponašanja”.

IFIMES je također ocijenio kako su zapaženi (pro)fašistički nastupi i govori aktualne predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović (HDZ) i njezino otvoreno miješanje u unutarnje stvari u susjednoj BiH te da Hrvatska ne priznaje legalan i legitiman izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda.

Član savjetodavnog vijeća IFIMES-a, bivši general JNA Blagoje Grahovac otvoreno je u jednoj analizi ove organizacije napisao koje osobe moraju nestati s političke scene radi višeg cilja. U njoj 2015.godine dodaje kako je “Tuđman od početnog antifašiste, u svojoj drugoj dobi provodio opću fašizaciju Hrvatske. Tipičan politički proizvod tuđmanizacije su Kolinda Grabar-Kitarović i Tomislav Karamarko, dok su političke žrtve tog procesa već osvjedočeni antifašisti Ivo Josipović i Zoran Milanović”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1