Miljenić: ‘Milanović će sigurno će biti odličan predsjednik kao što je bio odličan premijer’

Foto: fah

SDP-ovi Ante Kotromanović, Ivan Račan i Orsat Miljenić komentirali su inauguraciju i kazali što očekuju od njegovog predsjedničkog mandata.

Kotromanović misli da Milanović sazreo, da je prošao političke bitke i da je kompletan predsjednik

Na pitanje kako ga se dojmio prvi govor novog predsjednika, Ante Kotromanović je rekao kako je govor bio jako dobar, moderan i kako se dotaknuo svih sfera i problema koji tište Republiku Hrvatsku.

Upitan hoćemo li vidjeti novog Milanovića i je li se on stvarno promjenio, Kotromanović je rekao da mu je o tome teško govoriti, prenosi RTL.

“Ne znam što će biti u sljedećih pet godina, ako je zreo i ako je iole pametan – uči. Mijenjati znači poboljšavati se, težiti savršenstvu”, kazao je Kotromanović.

Kotromanović misli da je Milanović sazreo, da je prošao političke bitke. Smatra i da su mu jako pomogle ove tri godine apstinencije od politike.

”Bavio se privatnim biznisom gdje je naučio da se zbilja treba boriti u društvu za svaki za svaku kunu, za svaki dolar.”

Kotromanović: “Pravi lijevi patriota”

“Mislim da će biti dobar predsjednik, pametan i mislim da je cijeli kompletan. Kod njega nema tog lažnog patetičnog domoljublja. On je iskren i on je za mene pravi lijevi patriota”.

Na pitanje da li će ga titula promjeniti zato jer i Grabar-Kitarović nije ista osoba kao kad je postala predsjednica, Kotromanović je odgovorio:

“On je prošao sve te faze, bio je dugogodišnji predsjednik SDP-a, bio je premijer, bio je najviše što je mogao biti. Ne očekujem nikakave promjene, očekujem da bude predsjednik s karakterom, da bude jasan i da bude čvrst i hrabar kad treba reći određene stvari u društvu, da daje akcent na gospodarstvo. Što nam je gospodarstvo jače to će nam biti stabilnija država, i on kao i premijer moraju dati najviše što mogu, pomagati privatnom sektoru”, zaključio je Kotromanović.

Račan: Ono što je percipirano kao slabost – Milanovićev karakter, pretvorili smo u prednost

Ivan Račan, sin bivšeg premijera Ivice Račana i politički strateg Zorana Milanovića, koji je sudjelovao u sve tri kampanje predsjednika s lijevog spektra na pitanje u kojem su trenutku odlučili da je upravo karakter Zorana Milanovića ono što će donijeti pobjedu, Račan je odgovorio:

“To nije samo moja odluka, to je bila odluka tima, svi zajedno smo došli do jednog zaključka da ono što je percipirano kao njegova slabost, a to je njegov karakter, moramo pretvoriti u njegovu najveću prednost. Na tu ideju smo došli skoro godinu i pol dana prije izbora”.

Na pitanje da li će mu se karakter obiti o glavu u onom trenutku kada dođe do predsjedničkih odluka, Račan je odgovorio da će to vrijeme pokazati i da je to sada nemoguće znati. Naglasio je da postoji drugi problem koji će imati svaki predsjednik, a to je da su ovlasti presjednika vrlo male i na kraju mandata ne možete braniti svoj postignuća kada niste imali alate ni mogućnosti da nešto napraviti.

Komentirao je i biranje savjetnika rekavši: “Milanović bira sam savjetnike, ima pravo na svoj tim i mogu reći da za sada ne vidim ništa sporno i neki će se izbori uvijek činiti kontroverznim, to je uvijek tako. U politici kada zastupate neki stav uvijek će pola biti protiv vas i nadate se da je druga polovica za vas”.

Miljenić: ”Milanović će sigurno će biti odličan predsjednik kao što je bio odličan premijer”

”Mislim da je inauguracija bila primjerena, svečana, onako kako treba RH, meni je bilo jako lijepo. Dalje sada slijede tehničke stvari, objaviti ih sutra u Narodnim novinama, imenovanje određenih dužnosnika bez kojih se ne može dalje”, kazao je Orsat Miljenić u razgovoru s RTL-ovom reporterkom nakon inauguracije na Pantovčaku.

Ide li na novu dužnost u Ured predsjednika i dalje ne želi otkriti, a za Milanovića, za čiji karakter mnogi brinu, samo je poručio: ”On je osoba koja jednostavno postupa adekvatno dužnostima. Sigurno će biti odličan predsjednik Republike kao što je bio odličan premijer”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr