Razminirana Kotor šuma, kod Petrinje, najzagađeniji minski prostor

Završeno je razminiranje 220.855 četvornih metara u Kotar šumi kod Petrinje, a taj je prostor bio najzagađeniji minama i na njemu je nakon Domovinskog rata bilo 35 minskih incidenata sa 14 poginulih i 18 teško ozlijeđenih osoba.

Projekt razminiranja “Kvadrat sreće” Hrvatske lutrije za razminiranje Kotor šume završen je u srijedu simboličnom predajom donatorskog čeka od 2.093.395 kuna Hrvatskom centru za razminiranje (HCR) u Sisku.

“Zahvaljujući i donaciji Hrvatske lutrije, minski zagađena površina u Sisačko-moslavačkoj županiji napokon je manja od stotinu kilometara”, rekao je ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec, podsjetivši da je na području Hrvatske još u deset županija minirano 537 četvornih kilometara.

Projekt Hrvatske lutrije koji je trajao više od dvije godine, govori kako je riječ o društveno odgovornoj kompaniji, naglasio je ravnatelj HCR-a.

Predsjednik Uprave Hrvatske lutrije Danijel Ferić rekao je da Hrvatska lutrija već četiri desetljeća sudjeluje u humanitarnim akcijama, pa se spremno uključila i u projekt “Hrvatska bez mina”, kako bi se kod građana probudila svijest o minskim opasnostima.

Ujedno je najavio i novi priojekt, čiji će prihod također biti namijenjen razminiranju.

Dražen Jakopec predao je Danijelu Feriću zahvalnicu i jednu od 77 pronađenih i deaktiviranih mina, koja sada može imati novu funkciju.

Na donaciji Hrvatskoj lutriji, ali i pirotehničarima koji su projekt ostvarili, zahvalili su petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović i predstavnik Vladina Ureda za razminiranje Hrvoje Dabač.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah