(VIDEO) Bulj ostao sam u sabornici govoriti o važnosti vodnih resursa!

Foto: snimka zaslona

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg konstatirao je u srijedu navečer, na koncu saborske rasprave o paketu od tri „vodna zakona“, kako je ona pokazala da su zastupnici prepoznali nužnost reforme postojećeg vodnog sektora. Do kraja rasprave Mostov Miro Bulj ostao je jedini zastupnik u sabornici neumorno zagovarajući ukidanje PDV-a na dostavu vode, te posebnu zaštitu voda u Dalmatinskoj zagori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjesni smo da je dosadašnji organizacijski okvir fragmentiranih isporučitelja vodnih usluga dosegao svoje limite, rekao je Šiljeg na koncu rasprave o prijedlozima zakona o vodama, o vodnim uslugama, te o izmjenama Zakona o financiranju vodnog gospodarstva, kojima se kani okrupniti postojeće vodovode, pa sadašnjih 200-tinjak ‘svesti’ na 40-ak, uvesti ekonomsku regulaciju cijene i omogućiti ugradnja pojedinačnih vodomjera i u postojeće zgrade, ne samo novogradnje.

Poručio je i kako količina isporučene vode, konkretno dva milijuna kuna metara kubnih godišnje, nije jedini kriterij za okrupnjavanje, postoje i drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četiri petine vode u Hrvatskoj isporučuje 28 isporučitelja sa najmanje dva milijun kubika, ovim zakonom rješavamo u najvećoj mjeri probleme u jednoj petini isporuke vode i na područjima koji vodne usluge nemaju, objašnjava.

Obećao je da će Uredba o granicama uslužnih područja donijeti transparentno, nakon savjetovanja sa općinama, gradovima i županijama te javnim isporučiteljima vodnih usluga.

Bulj ostao sam

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj paket zakona ne nudi reformu radi reforme, on je reakcija Vlade i struke na izazove koje je donijela provedba EU diktiranih projekata, kao i na probleme koji kronično muče sektor vodnih usluga, rekao je Šiljeg pred doslovno jednim zastupnikom, Mirom Buljem (Most) koji je neumorno zagovarao ukidanje PDV-a na dostavu vode, te posebnu zaštitu voda u Dalmatinskoj zagori.

Iako su i HDZ-ovi Dragica Vranješ i Ante Babić ostali praktično do samog kraja rasprave, Bulj je, u konačnici, ostao sam u sabornici, što nije promaknulo predsjedavajućem Milijanu Brkiću (HDZ). Poštovani kolega Bulj iscrpili smo sve točke za danas, obratio mu se Brkić, pa zaključio sjednicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.