U Hrvatskoj 234 nova slučaja zaraze: Nekoliko ustanova žarišta su u Splitu

Foto: Fah

U posljednja 24 sata zabilježena su 234 nova slučaja zaraze koronavirusom te je ukupan broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj trenutno 2100, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Na bolničkom je liječenju 280 pacijenata, od kojih je 21 na respiratoru. Šest zaraženih osoba je umrlo.

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 14.513 osoba zaraženih covidom-19, od kojih je 244 umrlo, a ukupno se oporavilo njih 12169, od kojih 236 u zadnja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 8938 osoba. Do danas je na virus ukupno testirano 249.023 osoba, od toga 6137 u zadnja 24 sata.

U zatvoru prvi zaraženi

U istražni zatvor zaprimljena je prva COVID-19 pozitivna osoba. Radi se o istražnom zatvoreniku kod kojeg je na slobodi utvrđeno da je COVID-19 pozitivan, a prema kojem je određena mjera istražnog zatvora. Zaprimanje u zatvorski sustav odrađeno je sukladno svim epidemiološkim mjerama, priopćilo je Ministarstvo pravosuđa. Istražni zatvorenik je prva osoba lišena slobode smještena na posebno formiran COVID odjel Zatvorske bolnice u Zagrebu.
Svi djelatnici zatvorskog sustava koji su u kontaktu sa COVID pozitivnom osobom imaju zaštitna odijela, priopćeno je.

Podatci lokalnih stožera civilne zaštite

Karlovačka županija: 11 novooboljelih

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata 11 je novooboljelih od koronavirusa, većina ih se nalazi u samoizolaciji jer su kontakti ranije oboljelih i povezani su s događanjima u dvije crkve u Karlovcu, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Riječ je o Nacionalnom svetištu Svetog Josipa i Grkokatoličkoj župi Uzvišenja Svetoga Križa, a zbog nastale situacije u tim su crkvama odgođena sva misna slavlja. Nakon epidemiološke obrade koja je u tijeku donijet će se odluka o daljnjim mjerama.

Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 247 osoba.

U samoizolaciji se nalazi 361 osoba. Na bolničkom liječenju se nalazi 6 COVID pozitivnih pacijenata.

U Zagrebu 44 novozaraženih, među njima i četvero učenika

Nove 44 koronavirusom zaražene osobe bilježi Grad Zagreb u zadnja 24 sata, među njima i po dva učenika jedne srednje i dvije različite srednje škole, pa su u samoizolaciji učenici dva razreda osnovne i dva srednje škole.

Aktivnih slučajeva zaraze u Zagrebu 486 te 1366 aktivnih samoizolacija, kazala je u petak zamjenica ravnatelja gradskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Sandra Šikić na konferenciji za novinare.

Među novozaraženima, deset osoba ima negativnu epidemiološku anamnezu, 24 su kontakti od ranije pozitivnih, četiri su slučaja uvoza zaraze iz inozemstva, a četiri su epidemiološke obrade u tijeku.

Zaražena su i dva učenika iz jedne osnovne škole te dva učenika iz dvije različite srednje škole. Dva razreda osnovne škole, odnosno 15 učenika, te dva razreda srednje škole, odnosno 47 učenika, pod mjerom samoizolacije.

“Tijekom noći dobili smo informaciju o još dva pozitivina učenika u dvije osnovne škole, epidemiološka obrada je u tijeku i obradit će se tijekom dana”, najavila je Šikić.

Svi korisnici Doma za starije, u kojem je jučer detektirana jedna zaražena osoba, negativni su na koronavirus. Međutim, virus je detektiran kod dva zaposlenika Doma, a obolio je i jedan korisnik.

“Dva djelatnika nisu povezani s domovima, nego s jednom izvaninstitucionalnom edukacijom. Svi koji su bili u kontaktu su u samoizolaciji, a domovi normalno funkcioniraju”, poručila je Šikić.

Osijek: Umrla covidom-19 zaražena 79-godišnjakinja, pet novozaraženih

Od posljedica zaraze koronavirusom u osječkom KBC-u umrla je 79-godišnjakinja iz Osijeka, a u posljednja 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji pet je novozaraženih osoba, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Umrla pacijentica uz koronavirus je imala više kroničnih oboljenja.

U laboratorijima osječkog KBC-a i županijskog Zavoda za javno zdravstvo u posljednja 24 sata testirano je ukupno 299 uzoraka, od kojih je pet bilo pozitivno na virus.

Novozaražene osobe imaju prebivalište u gradovima Osijeku i Donjem Miholjcu te na području općina Podgorač, Semeljci i Strizivojna.

Na liječenju u osječkom KBC-u nalazi se 17 zaraženih pacijenata.

U zadnja 24 sata epidemiolozi su samoizolaciju odredili za 19 kontakata novozaraženih osoba, a pod tom mjerom na području županije trenutno je 356 osoba, kažu u Stožeru.

S obzirom da se tijekom predstojećeg vikenda na području županije očekuje održavanje 17 najavljenih javnih okupljanja (u mnogim župama zakazane su krizmene svečanosti, a organizirano je i više svadbenih svečanosti), pozvali su građane, osobito organizatore okupljanja i pružatelje usluga, na striktno poštivanje propisanih epidemioloških mjera i preporuka.

“Epidemiološka situacija na području županije je trenutno pod kontrolom, međutim koronavirus je i dalje prisutan, pa bez savjesnog i odgovornog ponašanja svih građana vrlo lako može doći do njegova širenja, a time i zdravstvenih i drugih posljedica”, upozoravaju u Stožeru.

Dubrovačko-neretvanska županija

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je osam osoba zaraženih COVID infekcijom. Riječ je o dvije muške i tri ženske osobe iz Dubrovnika (jedna muška i dvije ženske osobe imaju utvđenu epidemiološku vezu), po jednoj muškoj osobi iz Župe dubrovačke i Ploča te jednoj ženskoj osobi koja nema prebivalište na području županije.

U posljednja 24 sata zabilježena su 234 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2100. Među njima je 280 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 21 pacijent.

Šest osoba je preminulo. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 14.513 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 244 preminule, ukupno se oporavilo 12.169 osoba, od toga 236 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutačno 8938 ljudi. Do danas je ukupno testirano 249.023 ljudi, od toga 6137 u posljednja 24 sata.

Splitsko-dalmatinska županija

Splitsko-dalmatinska županija ima 75 novooboljelih. Od ukupno 624 obrađena testa danas je 75 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 41, Dugopolja 1, Hrvaca 2, Hvara 1, Kaštela 3, Makarske 1, Muća 1, Omiša 5, Otoka 1, Podstrane 5, Primorskog Doca 1, Prološca 1, Solina 7, Suptera 1, Trilja 2, Trogira 1 i Vrogrca 1 osoba.

Od 75 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 27 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1330 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 48 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 3 osobe nalaze na respiratoru. 1 osoba se nalazi u karanteni.

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin komentirala je za N1 veliki broj novozaraženih u toj županiji.

“Nije dobra brojka. Unatoč velikom broju testiranja imamo velik broj novooboljelih. Mi lociramo sve one koji su prvi oboljeli. Od jedne osobe nam ide u pet-šest smjerova. Najčešće ide od jedne ustanove pa se onda šire. U svim onim ustanovama koje se pridržavaju mjera nije se raširila bolest jer su nosili maske. Imamo sada u nekoliko ustanova u Splitu žarišta gdje je veći broj obolio jer se nisu pridržavali mjera, odnosno nisu nosili maske”, kazala je Karin.

Ugostitelji u Splitsko-dalmatinskoj županiji najavili su prosvjed kako bi upozorili na probleme uslijed pandemije koronavirusa. Ugostiteljske objekte zatvorit će idući četvrtak na jedan sat.

Istarska županija

Istarska županija nema novozaraženih. Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitan je 301 uzorak brisa (194 za administrativne potrebe) na COVID-19, svi su negativni, nema novozaraženih. Izliječeno je osam osoba. Trenutačno je 40 aktivnih COVID pozitivnih osoba.

Vukovarsko-srijemska županija

U Vukovarsko-srijemskoj županiji je 11 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (po tri osobe iz Vinkovaca i Soljana, dvije iz Županje, po jedna iz Ivankova i Andrijaševaca te jedna koja ima boravište u drugoj županiji), a jedna je osoba preminula. Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 733, od toga je 614 osoba izliječeno, a ukupno je 16 preminulih.

Trenutačno su u županiji četiri osobe hospitalizirane zbog bolesti COVID-19. U protekla 24 sata testirano je 116 osoba te je ukupno testiranih do sada na području županije 10.107. U samoizolaciji na području županije je 346 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivna su četiri radnika iz sustava zdravstva (dvije medicinske sestre/tehničara, jedan drugi zdravstveni radnik i jedan nezdravstveni radnik).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 12 radnika (4 liječnika, 5 medicinskih sestara/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika i 1 nezdravstveni radnik).

Bjelovarsko-bilogorska županija

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je osam novih slučajeva zaraze koronavirusom. Pet novozaraženih osoba s područja je grada Bjelovara, dvije novooboljele osobe s područja su općine Rovišće, a jedna je s područja općine Đulovac. Devet osoba se u međuvremenu oporavilo i skinuto je s evidencije oboljelih tako da je trenutno u našoj županiji 65 aktivnih slučajeva zaraze COVIDOM-19.

Sisačko-moslavačka županija

U Sisačko-moslavačkoj županiji dvije su novooboljele osobe. Riječ je o osobama s područja grada Petrinje. Epidemiološka obrada je u tijeku.

Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji trenutačno su aktivna 124 slučaja zaraze koronavirusom (COVID-19), 115 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 9 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 550 osoba, a ukupno je testirano 7858 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 90 uzoraka, od kojih je 9 pozitivnih.

Koprivničko-križevačka županija

Koprivničko-križevačka županija ima tri nova slučaja zaraze, a riječ je o osobama mlađe i srednje životne dobi s koprivničkog i križevačkog područja. Četiri osobe proglašene su zdravima, na bolničkom su liječenju dvije osobe, a u ovom trenutku na području županije su 24 aktivna slučaja.

Primorsko-goranska županija

Primorsko-goranska županija ima osam novozaraženih, a devet je osoba ozdravilo. Šest njih kontakti su prethodno zaraženih osoba, jedna se osoba vratila s ljetovanja u susjednoj županiji, za jednu se utvrđuje izvor zaraze. Dvoje je zaražene djece iz škole u Kostreni te su, radi prevencije, dva razreda od danas u samoizolaciji.

Vukovarsko-srijemska županija

U Vukovarsko-srijemskoj županiji koronavirusom su zaražena četiri učenika i dva prosvjetna radnika, a u samoizolaciji je devet razreda sa 156 učenika.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina