(VIDEO) Plenković o koronavirusu u Domu za starije: ‘Ako budu utvrđeni propusti, župan će donijeti odluke za odgovorne’

Zagreb, 09.04.2020. - Nacionalna sveučilišna knjižnica, redovita sjednica Vlade RH.Na fotogtafiji Andrej Plenković. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u 10 sati trebala je početi sjednica Vlade, ali je nekoliko minuta ranije termin pomaknut na 11 sati zbog konzultacija Andreja Plenkovića sa županom zbog proboja koronavirusa u Dom za starije u Splitu odgodili početak sjednice.

Na dnevnom redu sjednice Vlade je odluka o preraspodjeli sredstava planiranih u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2020. godinu.

Premijer Andrej Plenković uvodno je rekao da su preksinoć dobili informaciju o proboju koronavirusa u Dom za starije u Splitu. U tijeku je izrada epidemiološkog izvješća o tome što se zaista dogodilo. ”Ako budu utvrđeni propusti u provedbi mjera tada će župan donijeti odgovarajuće odluke za one koji su odgovorni”, rekao je predsjednik Vlade. Očekuje da nadležni ministri još jednom dodatno podignu svijest o rizicima koronavirusa za osjetljive skupine građana. Rekao je da danas očekuju izvješće.

“Dinamično i jako dobro se provode mjere iz prvog paketa, 563 tisuće radnika je prijavljeno za mjere”, kazao je Plenković.

Naglasio je da će sredstva za mirovine biti osigurana ma koliko trajala kriza. Zaželio je sretne blagdana, ali i istaknuo da se svi moramo pridržavati mjera.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus.

Podsjetio je da je jučer posjetio Split i naglasio da je potreban dodatni oprez unatoč tome što nema teže kliničke slike kod zaraženih. ”Svi se pitaju kad će popustiti mjere, ali ključ uspjeha je u našim rukama, treba se pridržavati se mjera i u vrijeme blagdana”, rekao je.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da Stožer civilne zaštite redovito zasjeda već 44 dana. Podsjetio je na jučer donesene dvije mjere o otvaranju tržnica i produljenja rada trgovina u tri dana. ”To nisu mjere opuštanja, popuštanja ili relaksacije. Htjeli smo da ljudi dobiju friške namirnice, ali sve se mora odvijati u skladu sa striktnim uputama”, naglasio je.

Najavio je da će pratiti provedbu mjera, a kaže da ima informacija da se na većini mjesta poštuju mjere, a negdje baš i ne. Pripadnici civilne zaštite utvrdit će na terenu jesu li dojave bile točne.

Ministri su usvojili izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti prema kojima se na popis zaraznih bolesti dodaje covid-19.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr