17.5.1936. – Građanski pobijedio slavni Liverpool 5:1

Na današnji dan 17.5. 1936., najpopularniji hrvatski nogometni klub, Građanski iz Zagreba pobijedio je slavnu momčad Liverpoola 5:1. Bila je to prva internacionalna turneja do tada nedodirljivih engleskih klubova na kontinentu i prvi poraz slavnog kluba iz Engleske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U povijest je tako upisana nevjerojatna pobjeda koju je Građanski ostvario nad tadašnjom ponajboljom nogometnom momčadi na svijetu, moćnim Liverpoolom. Da stvar bude još veća, Građanski je „potopio“ engleskog suparnika rezultatom 5:1, a pobjeda ima tim veći značaj ako se u obzir uzme da su za „purgere“ igrali redom amateri, dok je engleska momčad bila sastavljana od nogometnih profesionalaca.

Nakon toga, Građanski dvije godine zaredom osvaja naslov prvaka i počinje najslavnije razdoblje u povijesti kluba koje je trajalo sve do završetka Drugoga svjetskog rata, kada je nova komunistička vlast ukinula sve sportska društva koja su imala veze s Nezavisnom državom Hrvatskom.

Komunistička vlast ukida ‘buržoarske nogometne klubove“

Komunistička vlast ukinula je sve nogometne klubove u Zagrebu (HAŠK, Građanski i Concordiu), sa željom da ima svaki aspekt društva pod svojom kontrolom. Tako je jednostranim dekretom Komunističke partije ukinut i zabranjen HŠK Građanski – miljenik glavnog grada i simbol hrvatskog nacionalnog otpora velikosrbijanskom kraljevskom režimu u Jugoslaviji, osobito osvajanjem 5 titula državnog prvaka. Time se je htjela i izbrisati hrvatska nogometna povijest i narodna memorija prije 1945.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi zagrebački i hrvatski nogometaši su bili zatvarani, proganjani ili prisiljavani na odlazak u beogradski vojni klub Partizan, a neki od igrača su strijeljani ili obješeni.

Tako je ugašena gotovo pola stoljetna nogometna i sportska tradicija u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.