19. kolovoza 1297. umro sveti Luj Tuluški – čovjek koji se odrekao kraljevstva da bi postao siromašni fratar

Na današnji dan, 19. kolovoza 1297. godine, umro je sveti Luj Tuluški (sveti Luj od Toulousea), pripadnik znamenite dinastije Anžuvinaca, koja je svojedobno vladala Hrvatskom i Ugarskom. Sv. Luj Tuluški bio je sin hrvatsko-ugarske princeze Marije Arpadović, koja je bila kći kralja Stjepana V. Arpadovića i unuka poznatog Bele IV. koji je Gradecu pokraj Zagreba dao status slobodnog kraljevskog grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, sveti Luj bio je po majci praunuk hrvatsko-ugarskog kralja Bele IV., a upravo ta rodbinska veza bila je ona po kojoj su Anžuvinci i imali pravo na hrvatsko-ugarsko prijestolje. I doista, stariji brat svetog Luja proglašen je kraljem Ugarske i Hrvatske (zvao se Karlo Martel Anžuvinac). Istodobno su Anžuvinci vladali i u Napuljskom kraljevstvu. Kad je Karlo Martel Anžuvinac umro, sveti Luj bio je sljedeći brat po redu nasljeđivanja.
Ipak, on se odrekao nasljedstva kraljevske krune i umjesto toga postao je franjevac. Godine 1297. postavljen je za biskupa grada Toulousea. Na biskupskoj funkciji ubrzo je stekao poštovanje svojim brigom za siromašne, hranjenjem gladnih i samozatajnošću.

Međutim, uskoro je umro u dobi od samo 23 godine života. Moguće je da je uzrok njegove smrti bio tifus.

Njegova mlađa braća postigla su velike svjetovne časti – jedan je brat postao kralj Napulja, drugi naslovni car Konstantinopola, a treći grof od Provanse. Samozatajni i Bogu do smrti vjerni Luj  kanoniziran je 1317. godine za sveca sveopće Crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.