19. lipnja sveti Romuald – u samoći okolice Poreča pripremio se za životno djelo

Foto: Didier Descouens / wikimedia commons

Sveti Romuald osnivač je reda kamaldoljana ili, kako se još nazivaju, kamaldolijanaca, tj. kamaldoleza. Romualdovi prvi redovnici bili su, sigurno, pod snažnim zahvatom Duha i zato su pored sve vanjske strogosti i različitosti temperamenta bili jedno srce i jedna duša, proživljavajući blagodat istinskog prijateljstva u Gospodinu. Svetom Romualdu su posvećena mnoga naselja, župe i crkve diljem svijeta (i u našoj Rijeci na Kozali)

Dok je Romuald boravio tri godine u okolici grada Poreča, jedne je godine sazidao samostan i s braćom postavio u njemu opata, a preostale dvije proveo je posve zatvoren. Tu ga je božanska ljubav uzdigla do tako visokog vrhunca savršenosti da je, nadahnut Duhom Svetim, i neke buduće događaje prorekao i zrakama razumijevanja proniknuo mnoga skrovita otajstva Staroga i Novoga zavjeta. Često ga je zahvaćalo takvo promatranje Božanstva da bi, kao sav omekšao u suzama i zračeći neizrecivi dar božanske ljubavi, uzviknuo: „Dragi Isuse, dragi, slatki moj medu, neizreciva željo, slasti svetaca, dražesti anđela!”

Nakon boravljenja na mnogim mjestima, polako osjećajući svoj svršetak, vratio se u samostan što ga je podigao u Val di Castru, očekujući bez sumnje svoj skori kraj. Tu odredi da mu sagrade ćeliju s kapelicom u koju bi se zatvorio i sve do smrti opsluživao šutnju.

Tako ga jednoga dana stade malo-pomalo napuštati tjelesna snaga, a tegobnost, koja je bivala sve veća, teže umarati. Sunce je tada bilo već na zapadu i on naredi dvojici braće koji su bili uza nj da iziđu van i da za sobom zatvore vrata, a da se u osvit, kad proslave jutarnje pohvale, opet k njemu vrate. Izišli su, dakle, protiv svoje volje, zabrinuti za njegov svršetak. Nisu se požurili odmah krenuti na počinak. Bojahu se da učitelj ne bi preminuo i zato su skriveni blizu ćelije promatrali talent skupocjenog blaga. Neko su se vrijeme tako zadržali, a onda pozornije osluškivali, i kako više nisu čuli ni gibanje tijela ni zvuk glasa, znajući već pouzdano što se dogodilo, brzo su ušli unutra otvorivši vrata te zapalili svjetlo. Sveta je duša bila uzeta na nebo, a sveto su tijelo našli kako leži nauznak.

Sveti Romuald osnivač je reda kamaldoljana ili, kako se još nazivaju, kamaldolijanaca, tj. kamaldoleza. Romualdovi prvi redovnici bili su, sigurno, pod snažnim zahvatom Duha i zato su pored sve vanjske strogosti i različitosti temperamenta bili jedno srce i jedna duša, proživljavajući blagodat istinskog prijateljstva u Gospodinu. Svetom Romualdu su posvećena mnoga naselja, župe i crkve diljem svijeta (i u našoj Rijeci na Kozali), a dvije grane njegovih kamaldoljana (postoje i ženski samostani) djeluju i danas uspješno u Europi, Sjevernoj i Latinskoj Americi, Africi i Aziji.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/book.hr