2. lipnja 1896. – prvi prijenos radio valova preko Atlantskog oceana

Scientific Identity, Portrait of Guglielmo Marconi

Talijanski inženjer i fizičar Guglielmo Marconi 1896. godine patentirao je svoj najnoviji izum za bežično primanje i prijenos komunikacijskih signala elektromagnetskim valovima čije su frekvencije niže od frekvencije vidljive svjetlosti, odnosno radio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi bežični prijenos Morseovog koda još 1878. izveo je David E. Hughes međutim, njegov rad nije ispunio zahtjeve u vezi poznavanja prirodnog principa ili procesa koji je predmet novog fenomena.

Guglielmo Marconi, jedan od pionira radiotelegrafije, ostvario je prvi prijenos radio valova preko Atlantskog oceana i 1909. dobio Nobelovu nagradu za taj doprinos znanosti, a kasnije je osnovao prvu tvrtku koja se bavila komercijalnom uporabom radio prijenosa.

Marconi je do 1943. smatran izumiteljem radija no tada mu je američki Vrhovni sud oduzeo patentno pravo i dodijelio ga Nikoli Tesli koji se danas smatra službenim pronalazačem radija jer je prvi razvio i objasnio način proizvodnje radio frekvencija, princip usklađenih rezonantnih sklopova u predajnoj i prijamnoj anteni i javno predstavio principe radija i prijenos signala na velike daljine, a za taj pronalazak je 1897. dobio patent br. 645576 za uređaj opisan kao ‘sustav za bežični prijenos podataka’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.