2. srpnja 1991. Osnovane riječka 111. i varaždinska 104. brigada ZNG-a

111 i 104. brigada
Foto: 104. i 111. brigada

Na današnji dan 2. srpnja 1991. osnovane su 111. brigada ZNG-a iz Rijeke i 104. brigada ZNG-a iz Varaždina. Te dvije ratne brigade popunjene hrvatskim mladićima iz krajeva koji nisu bili zahvaćeni ratom dale su veliki doprinos obrani i oslobođenju Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bili su to dani kada je cijela Hrvatska „disala“ kao jedno tijelo u velikoj nadi da će se slaba i nenaoružana hrabrošću, slogom i žrtvom njezinih sinova obraniti od agresije koja je već počela u dijelovima „Lijepe naše“.

111. brigada Rijeka – obrana i oslobođenje Like

Današnji dan se uzima kao nadnevak osnivanja 111. brigade jer je dio Krčke bojne zauzeo položaje oko zračne luke Rijeka na Krku u cilju da spriječi desant jedinica JNA. Nekoliko dana kasnije predsjednik Franjo Tuđman je službeno potvrdio njen ustroj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajem ljeta 1991. dio brigade odlazi na ličko bojište gdje dobiva prve zadaće: odbaciti četnike s prometnice Žuta Lokva – Brlog – Otočac i razbiti samu opsadu Otočca, te potom produžiti napad u smjeru Brlog – Drenov Klanac – Glavace što je s uspjehom izvršeno.

Ostali dijelovi brigade imali su zadaću spriječiti prodor dijelova XIII. ozloglašenog Korpusa JNA u smjeru Rijeka – Grobnik – Delnice, te spriječiti spajanje tih postrojbi s onima iz Gorskog kotara.

Na ličkom bojištu brigada bilježi velike uspjehe: oslobađa Brlog i Drenov Klanac, a u žestokom sukobu sa tzv. Šešeljevim „Belim orlovima” ostvaruje pobjede kod Ramljana, te protjeruje četnike iz smjera Lipice-Glibodol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je sačuvana slobodna ključna prometnica Karlovac – Mala Kapela – Brinje – Vratnik – Senj.

Potpisivanjem primirja 1992. dijelovi brigade odlaze u Posavinu, a kasnije se vraćaju ponovno u Liku.

U Oluji 111. brigada dobiva iznimno značajnu i tešku zadaću koju u potpunosti izvršava: sudjeluje u oslobađanju Ličkog Osika, Urija, Polovina, Barleta, Vrebca i ostalih ličkih mjesta uključujući i dio zloglasnog četničkog uporišta Mogorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od dana osnivanja do danas u bojnim je djelovanjima svoje živote položilo na oltar domovine 53 bojovnika, a ranjena su 282 pripadnika 111. brigade.

104. brigada Varaždin – osvajanje varaždinske vojarne kao ključ ratne pobjede Hrvatske vojske u jesen 1991.

Na današnji dan 2. srpnja osnovana je 104. brigada iz Varaždina. Prve borbene zadaće imala je u kolovozu 1991. kada su počele pripreme za oslobođenje vojarni JNA i naoružavanje vrlo slabo naoružanih postrojbi ZNG-a i MUP-a RH.

Prvi i najvažniji zadatak brigade bio je osvajanje varaždinske vojarne „Kalnički partizani“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Varaždinska vojarna bila je izuzetno važna zbog velike količine naoružanja. Njeno osvajanje je značilo promjenu toka rata u Hrvatskoj zbog velike količine oružja koja je došla u ruke hrvatskim snagama.

Nakon sedmodnevne blokade vojarni u Varaždinu, 22. rujna napokon se predala i Komanda 32. korpusa, posljednja uporišta JNA u Varaždinu. Nakon predaje 32. varaždinskog korpusa, Hrvatska je došla u posjed sljedećeg naoružanja:

74 borbena tenka T-55
10 tenkova druge namjene (laki amfibijski tenkovi PT-76, tenkovi nosači mostova idr.)
48 oklopnih transportera za pješaštvo OT BVP M-80
18 borbenih oklopnih vozila s protuzračnim topovima
10 VBR-a
180 topova kalibra manjeg od 100 mm i 30 haubica
više bitnica minobacača od 60, 82 i 120 mm
oko 25 000 cijevi pješačkog naoružanja
oko 250 raznovrsnih vozila i inženjerijskih strojeva
stotine tisuća tona streljiva i eksploziva
veće količine sredstava veza i ostalog ratnog materijala.
Hrvatska je stekla ogromnu količinu oružja iz varaždinskih vojarni koja su upućena na bojišta od Vukovara, Osijeka, Vinkovaca do Like, Dalmacije i dalmatinskih otoka, a 104. Brigada otišla na je na ispomoć u Bjelovar. Nakon toga satnija dragovoljaca brigade odlazi u Nuštar, a dio brigade na pakračko-lipičko bojište.
U Oluji je sudjelovala u borbama u pokupskom kraju.
U Domovinskom ratu poginulo je 30 pripadnika brigade, a ranjeno 157 bojovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.