20. ožujka 1820. Alexandru Cuza – tko je prvi vladar ujedinjene Rumunjske modernog doba?

Foto: Carolus requiescat, wikimedia commons

Alexandru Cuza je prvo izabran za vladara svoje domovine Moldavije, a nešto kasnije i za vladara Vlaške, čime je u svojoj osobi ujedinio te funkcije i bio prvi vladar države danas poznate kao Rumunjska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1820. godine rođen je Alexandru Ioan Cuza, prvi vladar ujedinjene Rumunjske modernog doba. U svojoj je osobi 1859. godine objedinio položaj vladara Vlaške i vladara Moldavije. Na rumunjskom jeziku vladara se označavalo naslovom „domnitor“, nastalom od latinske riječi dominus (gospodar).

Alexandru Ioan Cuza rodio se u Bârladu na području nekadašnje kneževine Moldavije kao pripadnik tamošnje aristokratske obitelji. Postao je političarom, a od 1858. godine bio je i svojevrsni moldavski ministar obrane.

Intenzivno se zalagao za ujedinjenje dvaju rumunjskih kneževina – Vlaške (s glavnim gradom Bukureštom) i Moldavije (s glavnim gradom Jašijem). Prvo je izabran za vladara svoje rodne Moldavije, a samo nešto kasnije i za vladara Vlaške, čime je u svojoj osobi ujedinio te funkcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do formalnog ujedinjenja Vlaške i Moldavije došlo je 1862. godine, a glavnim je gradom te države postao Bukurešt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.