21. kolovoza blaženi Bruno Zembol – ‘anđeo strpljenja i dobrote’ iz nacističkog logora Dachau

Foto: catholicsaints.info/Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

U Dachau je postojao tzv. Svećenićki blok (njemački Pfarrerblock ili engleski Priesterblock)gdje su bili zatočeni svećenici, najvećim dijelom katolički. Među ubijenima u Dachau kanonizrano  je čak 108 svećenika Poljaka, kao i jedan broj Tirolskih mučenika, svećenika iz Austrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U logoru Dachau ubijena su ili umrla 1034 svećenika.

 

Najviše interniranih svećenika bilo je Poljaka (1780), a nakon njih Nijemci (447), Francuzi (156), te Česi i Slovaci (109). Bio je tu i stanoviti broj Nizozemaca (56), svećenika s područja bivše Jugoslavije (50) od kojih ponajviše Hrvata, Belgije (46) i Italije (28).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rimski Martirologij: U blizini Münchena u Njemačkoj, u lohoru Dachau ubijen je franjevac bl. Bruno Zembol. U samostanu je vršio službu kuhara i orguljaša. Blaženik je rodom iz Poljske koja je bila okupirana i podijeljena (od nacista i komunista), bio je protivnik režima koji se protivio Bogu, deportiran je u Dachau zbog svoje katoličke vjere.

U logoru Dachau, slavno je umro nakon brojnih mučenja. U zatvoru su ga njegovi drugovi nazivali zbog njegove neiscrpive ljubavi, “anđelom strpljenja i dobrote”. Papa Ivan Pavao II. proglasio  ga je blaženim u Varšavi 1999. g. zajedno sa 107 drugih poljskih mučenika.

Dachau je mjesto gdje su život izgubili mnogi katolički svećenici i vjernici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Likvidacije svećenika u logoru Dachau

 

Herman Scheipers – 2016. umro posljednji živući katolički svećenik iz logora Dachau

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 2016. umro je u 102-oj godini života otac Herman Scheipers, posljednji živući svećenik koji je bio zatočen i mučen u logoru Dachau. U svojim memoarima, pod imenom “Balancing act: Priest under two Dictatorship”, detaljno je opisao svoja iskustva pod dva zla koja su do temelja nepovratno potresla i uništila Europu: nacionalsocijalizma i komunizma.

Otac Scheiper bio je uhićen, kako je sam rekao, kao “fanatični pobornik katolicizma” 1940. i sproveden u Dachau. Tu je bio mučen i proganjan, a dva puta je izbjegao smrt. Nakon poraza nacizma, postao je žrtvom progona komunističke dikature u istočnoj Njemačkoj, koja se ironično službeno zvala Demokratska Republika Njemačka (DDR).

DDR je bila velika država-logor u kojoj su ljudi živjeli pod potpunim nadzorom sistema i bez elementarnih ljudskih prava na slobodu mišljenja, govora i kretanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.