22. veljače 1944. Nizozemska – jesu li Amerikanci slučajno bombardirali nizozemske gradove?

Amerikanci su tvrdili da se radilo o nenamjernoj greški. Međutim, Nijemci su tvrdili da je to bio namjerni američki napad na Nizozemsku, koja nije sama bila u ratu sa SAD-om.

Na današnji dan 1944. poletjeli su američki bombarderi iz Engleske prema Njemačkoj i na svom putu navodnom greškom izbacili bombe na nizozemske gradove Nijmegen, Arnhem, Enschede i Deventer. Nizozemska je u to doba bila okupirana od strane Nijemaca i nije sama bila u ratu sa SAD-om.

Prilikom bombardiranja Nijmegena američki su piloti navodno mislili da bombardiraju njemački grad Kleve. Samo u Nijmegenu poginulo je više od 750 nedužnih žrtava. U Arnhemu, Enschedeu i Deventeru broj je navodno bio oko 250 poginulih, pa je ukupno stradalo oko 1000 ljudi.

Nijemci su tvrdili da je to bio namjerni američki napad na Nizozemsku. No, nizozemska povijesna istraživanja 2005. godine donijela su zaključak da se zaista radilo o grješci, uzrokovanoj kaosom u zračnom prostoru i slabim komunikacijama.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr