23. veljače 1922. rođena Kata Šoljić – majka četvorice sinova koji su dali život za hrvatsku slobodu

Foto: rferl.org,wikipedia/montaža narod.hr

Na današnji dan života rođena je Kata Šoljić, majka četvorice poginulih hrvatskih branitelja i junaka Vukovara. Bila je simbol i patnje ali i hrabrosti svih hrvatskih majki koje su dale svoje sinove za slobodu hrvatskog naroda u Domovinskom ratu i drugim ratovima za Hrvate nesretnog 20. stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kata Šoljić izgubila je i četiri brata u komunističkim pokoljima nakon II. svjetskog rata. Sada, u posljednjem ratu, su joj “isti ljudi” i pod istim znakom – zvijezdom petokrakom – ubili i sinove.

Najstariji sin Niko ubijen je u Srijemskoj Mitrovici, za njim osu stala tri sina sa svojim obiteljima. Mijo je ubijen u kukuruzištu, u Srijemskim Čakovcima od “komšijine“ ruke, (s kojim je do početka DR bio i kolega na poslu). Ivo, zapovjednik Mitnice, nestao je u proboju  prema Dunavu. Za njim je  ostalo troje malodobne djece. Mato je ubijen u napadu na vojarnu. U ratu su bili i kći Marija te zet Stjepan Barišić, zet Ivan Vukojević, unuci Zoran, Franjo, Anto i Toni. Kći Marija sa svojom obitelji prošla je teško zatočeništvo u Srijemskoj Mitrovici. Drugog zeta zahvatila je smrt u proboju. Kći Ana ostala je sama s dvojicom sinova.

Pred smrt 2008. na promociji jedne domoljubne knjige ova hrvatska majka hrabrost rekla je slijedeće riječi:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Tko to ima protiv da se jedna ovakva knjiga ‘ne smije’ promovirati u Zagrebu?” Nastala je, naravno, šutnja. A onda je Kata rekla i ovo: “Do 1990. nisam smjela govoriti da sam izgubila četiri brata, pa zar sada ne smijem reći ni da sam ostala bez četiri svoja zlata, četiri svoja sina?”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.