(VIDEO) 26. lipnja Međunarodni dan borbe protiv droge – reper Stoka svjedoči o opasnosti marihuane i drugih droga!

Zagreb, 10.08.2018 - Policija je dovršila kriminalistièko istraživanje nad 33-godišnjakom zbog osnova sumnje da je poèinio kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te je zaplijenila oko 150 kg razne droge, doznaje se iz Zagrebaèke policijske uprave. Policija pronašla oko 147 kg marihuane pakirane u 135 paketa, 815 grama kokaina pakiranog u 12 paketa, 1.737 grama amfetamina pakiranog u dva paketa te 456 komada tableta MDMA ili extasy pakiranih u pet PE vreæica. foto HINA/ PUZ/ ds

U izvješću je objavljeno i da kanabis zauzima najveći udio u vrijednosti nezakonitog europskog tržišta droga te je proizvodnja kanabisa tako postala glavni generator prihoda organiziranom kriminalu. 

Generalna skupština Ujedinjenih naroda 1987. godine proglasila je 26. lipnja Međunarodnim danom borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama želeći upozoriti globalnu svjetsku javnost na sverastući problem zlouporabe (opojnih) droga i potrebu aktivnog uključivanja svih aktera, kako na globalnoj svjetskoj razini tako i na nacionalnoj razini, za djelovanje u postizanju zajedničkog cilja – međunarodno društvo slobodno od zlouporabe droga.

U Hrvatskoj, kao i u cijeloj Europi, kanabis je bio glavna i najzastupljenija ilegalna droga prošle godine, amfetamini su na drugom mjestu, a među opijatima najčešće se upotrebljava heroin, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) po kojima je najviše liječenih ovisnika 2017. bilo u Zadarskoj županiji. Najmlađa osoba koja je eksperimentirala s psihoaktivnim drogama imala je 13, a najstariji evidentirani ovisnik čak 76 godina.

U Europi u porastu upotreba ecstasyja Europsko izvješće o drogama pokazuje da je ectasy sve popularniji, da se kokain više konzumira u državama zapadne i južne Europe, amfetamini se više koriste u sjevernoj i istočnoj Europi. U mnogim europskim zemljama sve je više osoba koje dolaze na liječenje zbog zlouporabe i ovisnosti o amfetaminima, a gotovo polovica ih primjenjuju intravenozno.

U izvješću je objavljeno i da kanabis zauzima najveći udio u vrijednosti nezakonitog europskog tržišta droga te je proizvodnja kanabisa tako postala glavni generator prihoda organiziranom kriminalu. Kaznena djela povezana s kanabisom čine oko tri četvrtine svih kažnjivih djela povezanih s drogama, a procjene govore da oko jedan posto odraslih osoba u Europi upotrebljava kanabis svakodnevno ili gotovo svakodnevno.

 

Stoka – Zašto je “trava” izuzetno opasna droga?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr