28. studenoga 1905. Sinn Féin – Velika Britanija trebala se preurediti po uzoru na Austro-Ugarsku

Foto: Wikipedia

Idejni začetnik pokreta za nezavisnost nazvanog Sinn Féin bio je Arthur Griffith. On je  imao na umu svojevrsnu dvojnu (dualnu) monarhiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1905. osnovan je slavni irski pokret za nezavisnost – Sinn Féin. To ime na keltskom jeziku znači otprilike “Mi sami” i simbolički označava želju za autonomijom od Velike Britanije. Idejni začetnik osnivanja Sinn Féina bio je Arthur Griffith – Irac iz Dublina, po zanimanju izvorno novinar.

Zanimljivo je da je Griffith imao ideju da bi Irska u odnosu na Veliku Britaniju trebala doći u sličan položaj kakav je u to doba imala Ugarska u odnosu na Austriju u Austro-Ugarskoj. Riječ bi, dakle, bila o svojevrsnoj dvojnoj (dualnoj) monarhiji. Britanski monarh bio bi i dalje kralj Irske, ali bi ona imala veliku autonomiju – vlastiti parlament, vladu i premijera. Tako su, naime, i Mađari u Austro-Ugarskoj imali istog vladara kao i Austrijanci (Franju Josipa), no imali su vlastiti parlament (čija raskošna zgrada i danas stoji u Budimpešti), vlastitog ministra-predsjednika (prvi je bio slavni grof Gyula Andrassy) i ostale ministre.

Griffith je čak i napisao knjigu “Uskrsnuće Ugarske” (The Resurrection of Hungary), u kojoj je opisao austrougarski model i traženo ustrojstvo Anglo-Irske Monarhije. Već na današnji dan, na svojevrsnoj osnivačkoj skupštini stranke Sinn Féin, Griffith je iznio svoju “ugarsku” ideju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sinn Féin postoji i danas kao politička stranka. Dapače, danas je Sinn Féin druga po snazi politička stranka u Sjevernoj Irskoj, gdje predstavlja znatnu političku silu. Vode se ideologijama socijalizma i irskog republikanizma, u suštini je ljevičarska stranka nacionalne orijentacije (može poslužiti kao primjer hrvatskim ljevičarima). Pored zalaganja za liberalne ciljeve, zalaže se i za ujedinjenje Sjeverne Irske s maticom zemljom Irskom. Njihovi predstavnici su u Dail na Eirannu (Irskom parlamentu). U Irskoj je četvrta stranka po jakosti, a u Sjevernoj Irskoj, kao što smo rekli, druga.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.