29. ožujka 1798. Švicarska – moderna Europa se utemeljila na suverenim državama, a euro-centralisti to žele dokinuti!

Foto: GettyImages

Hrvatski i drugi suverenizam u EU obuhvaća političku, socijalnu, monetarnu, gospodarsku, vanjsko-političku i  identitetsku dimenziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1798. nastala je moderna Švicarska konfederacija. Izbijanjem Francuske revolucije (1789.) u na području današnje Švicarske dolazi do previranja. Revolucionarno usmjereni Švicarci u ustanku 1798. god. proglašavaju  Lemansku republiku,a nekoliko mjeseci kasnije baselski domoljub Pierre Ochs proglašava Helvetsku republiku. Tada Švicarska prvi put dobiva središnju vladu, a prema Ustavu (rađenom po francuskom uzoru) broj kantona povećan je s 13 na 23. Po istom ustavu zakonodavnu vlast dobiva dvodomni parlament (Veliko vijeće i Senat), a izvršnu Direktorij od pet članova; ukinute su staleške razlike, proglašena je sloboda vjeroispovijesti, trgovine, obrta i tiska.

Bečki kongres 1815., završetkom napoleonskih ratova, potvrdio je neutralnost Švicarske Konfederacije s kojim je sjedinjena Ženeva. Malo je poznato da je još odredbama Westfalskoga mira 1648. neovisnost Švicarske prvi puta dobila međunarodnu sankciju.

Westfalski mir – moderne države i nacije kao  temelj Europe

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Westfalski mir predstavlja niz sporazuma kojima je završen Tridesetogodišnji rat. Westfalski mir potpisan 1648. između habsburškog cara Ferdinanda III., njemačkih kneževa te predstavnika Nizozemske, Francuske i Švedske.

Španjolski sporazum, kojim je završen Osamdesetogodišnji rat (borba Nizozemaca i Španjolaca za njihove posjede na sjeveru), potpisan je također 1648. Ugovorom su priznate nezavisnost Nizozemske i Švicarske Konfederacije. Ugovor o Pirinejima iz 1659. smatra se dijelom Westfalskog sporazuma, a potpisale su ga Francuska i Španjolska.

Mnogi povjesničari Westfalski mir smatraju početkom moderne ere. Tim sporazumom stvorena je baza međunarodnog sustava suverenih država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Westfalski sporazum sadrži 4 osnovna principa:

  • princip suvereniteta naroda-država i fundamentalno pravo samoopredjeljenja;
  • princip pravne jednakosti među nacijama-državama;
  • princip obvezujućih međunarodnih ugovora među državama, dakle vezujućih ugovora;
  • princip nemiješanja jedne države u unutarnja pitanja druge države.

Zbog tih principa, Westfalski ugovor iz 1648. izuzetno je značajan za međunarodne odnose. Tim ugovorom stvorena je baza modernog međunarodnog sustava neovisnih nacija-država. U stvari, to je bio početak zakona među suverenim državama, po kome jedna drugoj garantira neovisnost i pravo naroda na samoopredjeljenje. Dva najvažnija nova načela su bila

  • načelo suvereniteta
  • načelo jednakosti naroda.

To su bile prave političke i pravne inovacije toga vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporazum je definirao principe suvereniteta i jednakosti država, da bi se uspostavio trajni mir i prijateljstvo među državama, s uzajamno prihvatljivim sustavom međunarodnog prava, baziranog na međunarodno vezujućim ugovorima. Po prvi put je uspostavljen sustav koji je poštovao ljudska prava i temeljio se na međunarodnom pravu, a ne na gruboj sili i pravu jačega da uređuje odnose među državama.

Bio je prisutan i peti princip, a to je ideja da pobjednik treba davati ustupke i surađivati s ciljem postizanja trajnog mira.

Ukratko: ključno za Westfalski mir je suverenitet naroda Europe

Europa mora postojati kao savez suverenih država, a ne globalistička nad-država!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europa je ponajprije kontinent kojeg veže zajednička povijest, i tisućljetni civilizacijsko-kulturni identitet . To zajedničko kulturno i identitetsko nasljeđe je danas ugroženo pod pritiskom radikalnog sekularizma, anacionalnog liberalizma i tržišnog globalizma, političkog radikalnog islamizma sklonog terorizmui masovnih ilegalnih migracija, ali i od korumpiranih nacionalnih i bruxelleskih elita, tiranije partitokracije i lobija, koje desuvereniziraju  europske nacije na gospodarskom, kulturnom, vojnom, političkom i društvenom području.

Posljednjih 20 godina u EU su se pojavile snažne globalističke tendencije koje su smjerale ukidanju suvereniteta nacionalnih država. Zbog toga su politički lideri koji su naglašavali temelje Europe kao saveza suverenih država bili redovito meta napada medija i pro-bruxelleskih elita. To se čak osjetilo u Hrvatskoj gdje se čula vrlo loša i nediplomatska retorika predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića prema mađarskom premijeru Orbanu. Danas se vidi da je Viktor Orban bio u pravu, jednako kao i druge države Višegradske skupine koje su sumnjičavo gledale na euro-centralizam i dolazile u političke sukobe sa Bruxellesom. Tu se osobito isticala Poljska, država koja je posljednjih desetak godina doživjela snažan politički i ekonomski procvat.

 Većina građana Hrvatske želi isto.

Žele suverenu Hrvatsku kao državu unutar Europe kao saveza neovisnih i suverenih nacija koja služi europskim narodima, a ne bruxelleskoj birokraciji. Onako kako je i formirana Europa država-nacija nakon westfalskog mira. U tom smjeru, Hrvatska kao  članica EU prvenstveno  treba promicati i braniti nacionalne interese, a ne obrnuto sluganski promicati interese bruxelleske i globalističke oligarhije.

I valja istaknuti ovo: hrvatski suverenizam obuhvaća političku, socijalnu, monetarnu, gospodarsku, vanjsko-političku i  identitetsku dimenziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.