3. srpnja 1904. umro Theodor Herzl – osnivač cionizma

Triggerhippie4

Po Theodoru Herzlu zove se izraelski grad Herzliya, a zanimljivo je da je i grad Tel Aviv dobio ime po Herzlovom utopijskom romanu o židovskoj državi u Izraelu. Glavno izraelsko nacionalno groblje u Jeruzalemu zove se po Herzlu i smješteno je odmah do poznatog Yad Vashema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnivač cionističkog pokreta, usmjerenog prema stvaranju neovisne židovske države, bio je austrougarski Židov Theodor Herzl, porijeklom iz Zemuna pokraj Beograda, a rođen u Pešti u aškenaskoj židovskoj obitelji. Herzl je umro na današnji dan 1904. ne dočekavši ostvarenje židovske države. Umro je u gradiću Edlachu u Donjoj Austriji u dobi od samo 44 godine. U oporuci je zatražio da mu pogreb bude najskromniji mogući i da se pokopa u Beču, na groblju Döbling, pokraj svog oca.

Također je zamolio da mu posmrtni ostaci budu preneseni u Palestinu, kad Židovima to bude moguće. I doista, 1949. nakon formiranja Izraela kao židovske države, njegovi su ostaci preseljeni iz Beča u Jeruzalem i sahranjeni na najslavnijem židovskom groblju Brdo Herzl (hebrejski Har Hertzel), koje je po njemu i dobilo ime. Na tome se groblju sahranjuju izraelski premijeri, predsjednici i nacionalni junaci. Odmah do tog groblja je Herzlov muzej i svjetski poznati Yad Vashem, spomenik žrtvama Holokausta.

Po Theodoru Herzlu zove se izraelski grad Herzliya, a zanimljivo je da je grad Tel Aviv dobio ime po Herzlovom utopijskom romanu o židovskoj državi u Izraelu, pri čemu je s Tel Aviv preveden Herzlov originalni naslov romana na njemačkom – Altneuland (“stara nova zemlja”).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.