3. svibnja 1791. Poljska – kako je Europa dobila prvi moderni Ustav?

Jan Matejko: Ustav 3. svibnja 1791. , commons.wikimedia.org

Premda je Poljska prva u Europi dobila moderan Ustav kao temelj modernog zakonodavstva, danas je pod političkim pritiskom „centralista“ i „antisuverenista“ iz Bruxellesa zbog navodnog kršenja demokratskih standarda i pravosuđa. Poljska je, kao odgovor Bruxellesu, optužila Europsku uniju za “dvostruke standarde” u svojem odnosu prema državama članicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da godinu dana nakon donošenja Ustava, Poljska, koja je kroz povijest bila trn u oku velikim silama, bila napadnuta i raskomadana od tri tadašnje europske sile: Rusije, Pruske (Njemačke) i Austrije.

 

Na današnji dan 1791. usvojen je u jednoj europskoj zemlji prvi moderni ustav. Podsjetimo da je prvi u cijelome svijetu bio Američki ustav iz 1787. godine. Dakle, Europa je za Amerikom kasnila samo 4 godine, a prva država koja je u Europi postigla najviše standarde vladavine ustavotvornih prava je – Poljska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time je Poljska za 4 mjeseca pretekla čak i revolucionarnu Francusku. Premda je revolucija u Francuskoj počela još 1789., prvi ustav je u Francuskoj donesen tek u rujnu 1791. godine.

Poljska je ovim modernim ustavom postala ustavna monarhija.

Vjerojatno najvažnije postignuće tog ustava bilo je ukidanje “liberum veta”, pravila po kojem je bilo koji plemić u poljskom parlamentu mogao sam dati veto na bilo koju zajedničku odluku. Taj je veto, naime, već godinama prije u praksi blokirao rad parlamenta, jer je nekome za stopiranje bilo koje odluke bilo dovoljno potplatiti samo jednog plemića. Osobito su to zlonamjerno koristile strane sile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok je Američki ustav i do danas na snazi, žalosna je činjenica da je navedeni Poljski ustav bio na snazi samo 14 mjeseci i 3 dana. Poljska je ubrzo raskomadana od strane velikih sila: carske Rusije, Pruske i Austrije. Na današnji dan u Poljskoj je veliki državni praznik u spomen na prvi ustav.

Premda je Poljska prva u Europi dobila moderan Ustav, danas je pod političkim pritiskom „centralista“ i „antisuverenista“ iz Bruxellesa zbog navodnog kršenja demokratskih standarda i pravosuđa.

Poljska je, kao odgovor, optužila Europsku uniju za “dvostruke standarde” u svojem odnosu prema državama članicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.