6. studenoga 1861. rođen James Naismith – kako je nastala košarka?

Foto: Wikipedia

Na današnji je dan 1861. rođen je Kanađanin James Naismith, čovjek koji je zaslužan za planetarnu popularnost košarke kao njen izumitelj. Košarku je izmislio dok je bio učitelj tjelesnog odgoja na YMCA školi u Springfieldu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U to vrijeme razmišljalo se kako pružiti trening sportašima za vrijeme zimskih mjeseci. Naismith je dobio zadatak da izmisli novi sport za koji neće biti potrebno mnogo prostora i koji ne bi trebao biti  suviše grub.  Legenda kaže da je on, nakon što je odbacio druge sportove ili kao pregrube ili kao previše jednolične, napisao osnovna pravila nove igre i prikucao kantu na zid dvorane.

Profesor Naismith je smatrao da je za igru najmanje opasna velika mekana lopta i da pravila trebaju zahtijevati njeno stalno dodavanje, jer je u dotadašnjim igrama poput američkog nogometa najviše opasnog fizičkog kontakta bilo pri nošenju lopte ili njenom udaranju. Naposljetku je zaključio da je najbolje da je koš iznad glava igrača,  jer ga je tako gotovo nemoguće braniti, pa se tako smanjuje i fizički kontakt.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.