75 godina otkako su partizani ubili patra Petra Pericu: Sv. misa i predstavljanje knjige u petak u Zagrebu

U petak 25. listopada u 19 sati u bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu bit će održano spomen-bogoslužje za patera Petra Pericu kojeg su na taj dan na otoku Daksi pored Dubrovnika 1944. (uz šest drugih svećenika i 53 ugledna Dubrovčana) ubili partizanski zločinci. Sv. misu predslavi biskup u miru mons. Juraj Jezerinac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon spomen-bogoslužja, u 20.15 u velikoj dvorani (Palmotićeva 31) slijedi predstavljanje knjige “O. Petar Perica, pjesnik i mučenik” autora p. Roka Prkačina.

Knjigu će predstaviti:

  • bacc. Marcijan Mlinarić, urednik knjige
  • mr. sc. Mijo Ivurek, novinar i publicist
  • dr. sc. Roko Prkačin, autor knjige

Događanje će glazbeno popratiti Akademski zbor bazilike Srca Isusova “Palma”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo da je Petar Perica autor stihova pjesama “Do nebesa nek’ se ori” i “Zdravo Djevo kraljice Hrvata”.

Pokolj na Daksi, (“Daksa 1944./45.”) označava pokolj kojeg su počinili partizani u listopadu 1944. tijekom Drugog svjetskog rata na otočiću Daksi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svećeniku padru Petru Perici, žrtvi partizanskog pokolja na Daksi, posthumno nagrada za životno djelo Grada Dubrovnika

Nakon ulaska partizanskih postrojbi u Dubrovnik, partizani su na otoku Daksi likvidirali 53 istaknuta građanina, civila Hrvata, bez ikakvog suđenja. Ekshumacijom i DNK analizom utvrđen je identitet 18 osoba, dok je 35 ostalo nepoznato, a također je utvrđen i pravi broj žrtava jer se do ekshumacije sigurno znalo za 35 žrtava. Dana 19. lipnja 2010. godine žrtve s otočića Dakse napokon su dostojno pokopane. Među mučki ubijenima bio je poznati svećenik Petar Perica (“padre Perica”, zvali su ga Dubrovčani), autor pjesama Zdravo Djevo Kraljice Hrvata i Do nebesa nek’ se ori.

Premda su još 1944. godine bila objavljena imena većine pobijenih,  komunističke vlasti nikad nisu dopustile da rodbina dostojno pokopa pobijene, čak nije otkrivena ni točna lokacija grupnih grobova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 2018. Grad Dubrovnik posthumno je odlikovao p. Petra Pericu priznanjem za životno djelo Grada Dubrovnika.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.