9. prosinca Međunarodni dan borbe protiv korupcije – očekujemo od predsjedničkih kandidata borbu protiv korupcije kao najveći prioritet!

Foto: Fah

Očekujemo od predsjedničkih kanidata da će istaknuti borbu protiv korupcije kao najveći prioritet svog djelovanja, te da će kao moralni stupovi društva poticati njenu prevenciju na svim razinama.

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježava se od 2003. godine kada je Opća skupština UN posebnom rezolucijom ukazala na problem korupcije i potrebu svakodnevne borbe protiv nje. Prije nekoliko dana objavljen je Indeks percepcije korupcije prema kojem je Hrvatska ostala na 48 bodova kao i 2013. godine,ali je po rangu nazadovala za četiri mjesta, te je na ljestvici od 175 zemalja  sada na 61. mjestu.Korupcija prodire u sve segmente društva i predstavlja najveću ugrozu gospodarskog, društvenog i političkog razvoja, te prosperiteta Republike Hrvatske, piše transparency.hr

Danas 9. prosinca, na Međunarodni dan borbe protiv korupcije započinje predsjednička kampanja. Od predsjedničkih kandidata očekujemo da će borbi protiv korupcije posvetiti najveću pažnju. Ne samo u predstavljanju izbornih programa, već i kroz svakodneno ukazivanje na to da korupcija prouzrokuje najveću štetu društvu u cjelini. Institucija predsjednika države mora biti ona koja će poticati pozitivne društvene vrijednosti temeljene na poštenju i povjerenju. Stvaranjem takve društvene klime koruptivno ponašanje postati će neprihvatljivo i izazvati će opću osudu cijelog društva, a ne samo hrabrih pojedinaca koji su ukazujući na korupciju ugrozili svoja ljudska prava i egzistenciju. Dužnost je predsjednika države da nas usmjeri prema transparentnijem i poštenijem društvu“ istaknula je Davorka Budimir, predsjednica udruge Transparency International Hrvatska.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/transparency.hr