Akademik Dario Vretenar izabran za člana Europske akademije

Foto: fah

Istaknuti hrvatski fizičar akademik Dario Vretenar izabran je 26. lipnja za člana Europske akademije (Academia Europaea), priopćeno je u utorak iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Academia Europaea znanstvena je akademija osnovana 1988. s ciljem promicanja vrijednosti europskog sustava obrazovanja i istraživanja. Ima oko 3500 članova iz 35 država Europe i osam izvaneuropskih zemalja. Sjedište Akademije je u Londonu, a uredi su joj i u Grazu, Barceloni, Bergenu i Wroclawu.

Akademik Dario Vretenar rođen je 29. listopada 1958. u Puli. Diplomirao je na Prirodoslovno- matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1982. gdje je i doktorirao 1988. radom iz teorijske nuklearne fizike. Boravio je na poslijedoktorskom usavršavanju na Sveučilištu u Bologni i Sveučilištu Yale te kao stipendist Alexander von Humboldt zaklade na Tehničkom Sveučilištu u Münchenu.

Od 1982. godine zaposlen je u Zavodu za teorijsku fiziku Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu gdje je danas redoviti profesor u trajnom zvanju. Bio je gostujući profesor na sveučilištima u Bologni, Münchenu i Tokiju. Redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti postao je 2012. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Područje znanstveno-istraživačkog rada akademika Vretenara je teorijska nuklearna fizika i nuklearna astrofizika. Objavio je više od dvije stotine znanstvenih radova u najuglednijim svjetskim časopisima, organizirao brojne međunarodne znanstvene skupove i uredio više zbornika radova. Na Fizičkom odsjeku PMF-a predaje kolegije Uvod u kvantnu fiziku i Kvantna fizika, a na doktorskom studiju fizike kolegij Teorija strukture atomske jezgre.

Dobitnik je godišnje nagrade HAZU za područje prirodnih znanosti i matematike 2002. godine, kao i Državne nagrade za znanost iz područja prirodnih znanosti 2003. godine.

Od 2013. godine predsjeda Upravnim odborom Hrvatske zaklade za znanost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.