Biskup Gorski: bl. Alojzije Stepinac je na Isusov poziv odgovorio svjedočeći cijelim svojim životom za Boga

Euharistijskim slavljem koje je u nedjelju 7. veljače 2016. godine u zagrebačkoj katedrali predvodio pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski, započela je trodnevnica uz blagdan bl. Alojzija Stepinca. Uz biskupa Gorskog u koncelebraciji su bili mons. Ivan Miklenić, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog i glavni urednik Glasa Koncila te preč. Branko Picek prebendar Zbora prebendara Prvostolne crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tumačeći u svojoj homiliji misna čitanja, biskup Gorski je istaknuo da Bog svakodnevno poziva ljude, zatiče nas u našoj svakidašnjici, upućuje nas na naša životna zanimanja kroz koja nam otkriva sebe. “Često nam se čini da nas naš poziv nadilazi. U susretu s Kristovim evanđeljem, vidimo svu svoju bijedu što izaziva strah, ali upravo u tome se očituje Božja veličina što Bog ne izabire po ljudskim kriterijima, nego svojima jamčeći svoje milosrđe i svu potrebnu snagu tako da se nitko ne može hvaliti pred Bogom”, rekao je biskup Gorski istaknuvši da “Bogu nije zapreka naša grešnost, nego naša volja. Čovjek je taj koji u svojoj slobodi mora donijeti odluku vjeruje li ili ne vjeruje u Boga, predaje li svoj život Bogu ili ga želi zadržati za sebe uzdajući se u svoje ljudske snage.”

Govoreći o Isusovom pozivu Petru, biskup Gorski se osvrnuo na uobičajenu ljudsku reakciju u susretu s Bogom i Njegovom Riječju: “Petar je mogao Isusu prigovoriti da nema smisla loviti ribe po danu i da on kao ribar znade bolje od Isusa. Umjesto toga, Petar odgovara ‘Na tvoju riječ bacit ću mrežu’. Izražava svoje bezuvjetno povjerenje i zato je mogao primiti blagoslov. To bi ujedno trebala biti oznaka nas vjernika – autentičnost u svom povjerenju u Boga kroz svakidašnji život.”

Osvrnuvši se na povijest Crkve biskup Gorski je istaknuo da Bog nikad ne ostavlja čovječanstvo u posvemašnjem mraku, nego daruje ljude čista srca, ljude spremne svijetliti svojim svetim životom. Takav je bio i sam bl. Alojzije Stepinac. Na Isusov poziv odgovorio je – evo me, svjedočeći cijelim svojim životom za Boga. To nastavlja činiti i danas. Svo svoje povjerenje stavio je u Boga izrazivši to i svojim biskupskim geslom – U tebe se Gospodine uzdam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrćući se na osporavanja svetosti života bl. Alojzija, biskup Gorski je rekao da je bl. Alojzije zbog svoje vjernosti Bogu i Božjoj Crkvi bio znak osporavan za svojega života i uvijek će se naći onih koji ne mogu prihvatiti istinu, jer je se boje. Za takve moramo moliti.

Svoju homiliju biskup Gorski je završio pozivom da u Godini milosrđa molimo zagovor bl. Alojzija Stepinca da nas Bog dotakne i da i sami začujemo riječi – ne boj se!

Drugog dana trodnevnice uz Stepinčevo, euharistijsko slavlje u katedrali predvodi pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško, s početkom u 18 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon večernjeg euharistijskog slavlja, u Muzeju blaženog Alojzija Stepinca (pokraj katedrale) održat će se projekcija dokumentarnog filma „Moja je savjest čista“, redatelja Marija Raguža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.