Bosanski Lourdes – desetci tisuća Hrvata slavi svetog Ivu u Podmilačju!

Foto: www.jajce-online.com

Više desetaka tisuća vjernika iz BiH, Hrvatske i dijaspore okupilo se u petak i subotu na proslavi sv. Ive u Podmilačju kod Jajca, poznatom hodočasničkom mjestu u središnjoj Bosni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Misu uočnicu koja je posvećena ozdravljenju bolesnika predvodio je Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić. Kardinal Puljić blagoslovio je vodu s čudotvornog podmilačkog izvora Mrtvalj i njome blagoslovio brojne hodočasnike koji su na ovo misno slavlje pristigli iz svih dijelova BiH, Hrvatske, te brojni katolici iz dijaspore.

U propovijedi je istaknuo da je sv. Ivo svoj život okončao mučeničkom smrću živeći vjerske ideale zbog čega ljudi u njega imaju posebno povjerenje. On je bio čovjek pokore i žrtve. To je razlog zbog kojeg tisuće vjernika i danas svoju pokoru ispune pješačenjem do Podmilačja.

Postoji velika predaja o iscjeliteljskim moćima sv. Ive Podmilačkoga, zbog čega je ovo svetište dobilo naziv “bosanski Lourdes”. Prema predaji, u razdoblju od nekoliko desetljeća potkraj prošloga stoljeća zabilježena su 42 slučaja ozdravljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zavjetnu crkvu sv. Ive sravnili su sa zemljom 1. ožujka 1993. pripadnici srpskih snaga. Ponovno je obnovljena nakon završetka rata u izvornome obliku kakva je bila prije više stotina godina, te je započela obnova svetišta. Od 2003. gradi se nova crkva i uređuje prostor svetišta.

Pješačenje po stotinu kilometara

U povodu obilježavanja blagdana svetog Ivana Krstitelja, desetci tisuća vjernika boravi u Podmilačju kod Jajca, jednom od najstarijih hodočasničkih i zavjetničkih mjesta u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi od njih su se zavjetovali pješačenjem po stotinu kilometara kako bi došli u Podmilačje, gdje će danas, pred sutrašnju središnju svetkovinu, biti služena misa za bolesnike, a uslijedit će put križa uz brdo Grabež, te molitveno-meditativni program uz blagoslov ivanjske vatre, javlja jajce-online.com.

Tridesetogodišnji Miroslav Radman iz Novog Travnik već pet godina pješači do svetišta Sv. Ivana Krstitelja, za kojega se veže predaja o iscjeliteljskim moćima, pa je i Podmilačje još krajem prošloga stoljeća od nekih pisaca dobio epitet “bosanskoga Lourdesa”.

Foto: www.jajce-online.com

Svake godine dolazim u Podmilačje s desetak prijatelja. Najviše da zahvalim Bogu na zdravlju mene i mojih najbližih i da se pomolim za buduće vrijeme. To je mala žrtva koju ja mogu napraviti, kazao je Radman za Fenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hodočasnike iz Lašvanske doline put do Podmilačja vodi preko Vlašića, a mještani okolnih sela, kao što je naselje Dobretići, su im i ove godine nudili okrepu i prenoćište na putu prema svetištu.

Ni Velimir Jurišić iz Travnika u proteklih 12 godina nije propustio nijedno hodočašće u Podmilačje.

Ovdje dolazim zajedno s obitelji, a neki od njih zbog hodočašća svake godine dolaze iz Trogira. U grupi nas bude između 15 i 20 i dolazimo jer osjećamo ispunjenost zbog zavjeta sv. Ivi, te samog puta ispunjenog molitvom. Smatram da svi koji dolaze u Podmilačje ne bi toliko trebali moliti za ozdravljenja, nego zahvaljivati. Mnogi nisu svjesni koliko su sretni u životu i uvijek traže nešto više, kaže on.

Župnik župe Podmilačje, fra Filip Karadža ističe da, tijekom blagdana sv. Ivana Kristelja, 23. i 24. lipnja, svetište posjeti između 60.000 i 70.000 hodočasnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveti Ivan Krstitelj moćan je zagovornik kod Boga, jer medicina nas liječi ali Bog ozdravlja. On je pripravio put dolasku Isusa Krista, odlikovao se pokorničkim životom i jakom propovjedničkom dimenzijom, pozivajući sve ljude na pokoru i obraćenje. To je i univerzalna poruka pogotovo u današnjem svijetu gdje su moralne vrednote poljuljane. Sv. Ivan nas uči poniznosti i da ne stavljamo sebe u centar pažnje, nego da služimo svima, a time se obogaćujemo i dobivamo na vrijednosti i snazi. To nam pokazuje i papa Franjo koji, iako toliko moćan, sve nas posramljuje svojom jednostavnošću. U konačnici to bi mogla biti i poruka našim vlastima, da budu usmjerene na služenje, a ne gospodarenje drugima,  kazao je župnik Karadža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.