Cenzori gase Pola ure kulture, od jeseni “modernija”, dulja verzija kao i HRT

U 20-oj godini postojanja moguće je da se emisija HTV-a Pola ure kulture ugasi, prenose mediji nakon današnje sjednice i pitanja članova vijeća HRT-a na koja glavna urednica prvog programa HTV-a Gordana Mrđen nije konkretno odgovorila osim – da će se za iduću jesensku shemu zatražiti novi koncept emisije iz kulture koja bi trebala trajati dulje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasak će biti na modernizaciji pristupa, rekla je Mrđen, a predsjednica vijeća Nina Obuljen odgovorila je na to da su modernizirali i Vijesti iz kulture, a cijela javnost misli da su napravili lošiji sadržaj.

“Argument modernizacije nije dovoljan za eventualno gašenje neke emisije. Nemojte gasiti dobre sadržaje koji imaju gledanost a da točno ne znate što umjesto toga želite”, istaknula je Obuljen.

Glavni urednik Trećeg programa HTV-a Dean Šoša naglasio je kako je kultura na HTV-u i HR-u danas zastupljenija više nego ikad zbog specijaliziranoga Trećeg programa i ustvrdio kako nema govora o “getoizaciji” kulture na Trećem jer i na Prvom i Drugom programu postoji niz specijaliziranih emisija. Posebna se pažnja, kaže, posvetila arhitekturi i likovnoj umjetnosti, a od jeseni će napraviti iskorak u književnosti, dok će uz pomoć nezavisnih proizvođača ponuditi i sadržaje iz područja filozofije i stripa. Važno mjesto na HTV-u zauzima film, a u zadnje dvije godine afirmirali smo hrvatski te kratki film, kaže Šoša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Želimo se baviti progresivnim, novim temama i stvarati ono što će sutra biti baština. Treći program Hrvatskog radija to već radi”, rekla je rukovoditeljica Odjela kulture, umjetnosti i religije Vlatka Kolarović i naglasila kako bi željeli biti mjesto koje kulturnjaci vole, a HRT doživljavaju kao mjesto predstavljanja svojih projekata.

“Dobro je da ima kulture na svim programima, no problem je u tome što svagdje možeš nešto naći, ali ne znaš gdje ćeš na što naletjeti”, ustvrdila je članica Programskog vijeća HRT-a Neda Ritz i navela da bi zbog informacija o kulturi i umjetnosti u svijetu poput “Pariške arhitekture”, “Talijanskih vrtova” i sl. kulturnom programu HTV-a trebala jača financijska potpora.

Najavljeno je da bi na 3. programu HTV-a mogle gledati nove emisije, bit će pokrenut novi kviz, te pop-kulturni kalendar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavljena je i moguća suradnja sa Zarezom a članovi vijeća smatraju da treba razmislit,i jer bi to mogla biti reklama toga časopisa.

Na upit vijećnika kada će biti emitirana 4. epizoda Zločina komunizma doznalo se kako će se taj nastavak prikazati 2. lipnja uz specijalnu emisiju Fokus koja će se sa odabranim sugovornicima također baviti tom temom.

Na Programskom vijeću upozoreno je da sve manje ljudi gledaju i slušaju vijesti ponajprije zbog agresivnog izvještavanja pa bi stoga, kako predlažu, trebalo razmisliti o tome da se vijesti ne lakiraju i friziraju nego donose na podnošljiviji način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretjerano puno je gorčine i besperspektivnosti u izvještajima, previše etiketa kojima bi, po meni, bilo mjesto samo kad se govori o vinima, rekao je Ivica Maštruko primjetivši da su primjedbe protiv gorčine i agresivnosti davali upravo vremešniji članovi Programskog vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.