Dođite pogledati ‘Žive slike’ u Muzeju grada Zagreba – oživljena povijest glavnog grada!

Foto: journal.hr

Muzej grada Zagreba već osamnaestu godinu tijekom zadnjeg vikenda fašnika priređuje edukativni program Žive slike, a ove godine održat će se 25. i 26. veljače od 11 do 14 sati. Taj muzejski projekt donosi kostimirane djelatnike muzej koji kao značajne ličnosti prošlosti grada Zagreba pričaju priče o vremenu u kojemu su živjeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U povodu 110. obljetnice osnutka Muzeja grada Zagreba posjetitelje će dočekivati Emilij pl. Laszowsky, veliki meštar Družbe “Braća hrvatskoga zmaja”, koja je 1907. godine u kuli nad Kamenitim vratima utemeljila Gradski muzej, dok će se jedan djelatnik muzeja pojaviti u ulozi fotografa Franje Pommera koji je u Zagreb stigao iz Danske i ovdje otvorio prvi stalni fotografski atelje. U Muzeju grada Zagreba u tijeku su pripremni radovi za izložbu posvećenu ovom fotografu.

Kaptolski slastičar (sladopek) Vjekoslav Šenoa (otac Augusta Šenoe) u Zagreb je, na poziv biskupa Aleksandra Alagovića, stigao iz Trnave u današnjoj Slovačkoj. Iz Slovačke je došao i izumitelj Slavoljub Penkala. Friedrich Miroslav Singer, utemeljitelj tjelovježbe u zagrebačkim školama došao je iz Beča. U Realnoj gimnaziji (danas zgrada Državnoga hidrometeorološkog zavoda) vodio je prvu vježbaonicu u Hrvatskoj.

Zagrebački trgovac grčkog porijekla Naum Mallin govorit će o putovanju na prvu Svjetsku izložbu u Londonu, u rujnu 1851. godine. Dugotrajno putovanje započelo je diližansom, a nastavljeno vlakom. Marija Bollé, supruga arhitekta Hermana Bolléa, govorit će o svom suprugu i njegovu radu nakon dolaska u Zagreb 1879. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli članak možete pročitati ovdje

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.