(FOTO) Sisak: Predstavljena knjiga “Ništa se još promijenilo nije”

Foto: Sisačka biskupija

Predstavljanje knjige autora akademika Josipa Pečarića i dr. Josipa Stjepandića „Ništa se još promijenilo nije“ održano je u petak 3. ožujka u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu. Knjigu su predstavili Nikola Štedul i Marko Ljubić te autori, a predstavljanju su nazočili i sisački biskup Vlado Košić i kancelar Marko Cvitkušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svom izlaganju novinar Marko Ljubić rekao je kako ova knjiga pisama donosi prepiske autora s brojnim institucijama, uglednicima i „neuglednicima“ u kojoj oni kritiziraju, upozoravaju i postavljaju pitanja na aktualnu društvenu situaciju, ali izbjegavaju dati konačne odgovore. Ljubić je istaknuo kako je knjiga Božji dar za svakog čitatelja, jer postavlja pitanja koja vode k suočavanju s prošlošću i donose istinu na vidjelo. „Svako od vas dat će odgovor na pitanje i biti sinergijski učinak jedne nove hrvatske slobode i duha. Bez toga nećemo ići dalje. Zato je Pečarić važan i zato je ova knjiga važna“, rekao je Ljubić.

Nikola Štedul istaknuo je kako ova knjiga na vrlo prikladan način oslikava tijek jednog vremena u kojem se u našem društvu naziru potrebne promjene. „Akademik Pečarić i dr. Stjepandić nastoje, obraćajući se pismima institucijama i pojedincima, samo potaknuti na odgovorno ponašanje u skladu s dužnostima koje se u normalnom svijetu same po sebi podrazumijevaju. Oni pritom nailaze na zid šutnje i na isprazne floskule koje jedino služe tome da opravdavaju stanje u kojem promjena nema i ne može biti. Sadržaj ove knjige razotkriva na konkretnim primjerima svu bijedu komunističkog sustava, ali i nasljednost mentaliteta kronične neodgovornosti, a to nas onda dovodi do odgovora zašto se ništa nije promjenilo. Nama je potrebna promjena metaliteta, ali i sustava u kojem se takav mentalitet osjeća ugodno“.

Obraćajući se okupljenima akademik Pečarić se osvrnuo na aktualnu društvenu situaciju i osnivanje Povjerenstva za suočavanje s prošlošću istaknuvši kako je sličnu ideju predložio prije petnaestak godina u Akademiji kako bi se između ostalog rasvijetlile kontraverze oko broja jasenovačkih žrtava, ali nije naišao na razumijevanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Mi u Hrvatskoj moramo dobiti borbu protiv te pete kolone koja stalno ponavlja lažne optužbe i stalno nam nameće krivnju iz prošlosti na temelju očitih krivotvorina i laži“, poručio je akademik.

Dr. Stjepandić je podsjetio kako je ova knjiga napisana povodom 25. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, posvećena hrvatskim braniteljima, a napose pripadnicima HOS-a koje se u zadnje vrijeme bezdušno napada. Govoreći o naslovu knjige Stjepandić je rekao kako on u pravom smislu odražava trenutno stanje te kako ova Hrvatska stvarnost daje puno povoda za pisanje.

„Prije 34 godine otišao sam u inozemstvo te danas srećem Hrvate koji su upravo sada došli u Njemačku. Kada slušam njihove priče i probleme vidim da je to ista ona priča koju sam ja pričao prije 34 godine – ne daju nam“, rekao je Stjepandić upozorivši kako je Hrvatska još uvijek uronjena u laž komunističkih elita te bez razotkrivanja te laži i suočavanja s prošlošću za Hrvate neće biti napretka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju gostima se na dolasku zahvalio biskup Košić istaknuvši nadu da će naslov sljedeće njihove knjige biti „Nešto se u Hrvatskoj ipak promijenilo“.

Sav prihod od prodaje prve zajedničke knjige autori su namijenili za Zakladu „Fra Bonifacije Ivan Pavletić“ koja stipendira potrebite studente s područja Sisačke biskupije, a čiji su dugogodišnji podupiratelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.